Dorsz puszysty

Rybę trzeba jeść, nawet jeśli specjalnie nie przepada się za nią! Niestety nasze dzieci, a szczególnie Natalka, mają kłopot z takim obiadem. Trzeba się mocno nagimnastykować, by rybę przemycić.



Oto filet z dorsza. Jak to niektórzy mówią – „ryba dla niekumatych”. Tak, tak Ewa – od Ciebie usłyszeliśmy to sformułowanie na Kaszubach. Ale do rzeczy…

Składniki:

  • 2 płaty lub 2 filety z dorsza
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 100g mąki
  • szczypta soli
  • olej

Rybę myjemy i zalewamy mlekiem z dodatkiem soku z cytryny. Do mleka możemy dosypać odrobinę ziół prowansalskich lub bazylię i oregano. Odstawiamy na 15-20 minut. Dzięki takiemu zabiegowi, straci trochę na „rybnym” smaku i zapachu.


Białko jajka ubijamy na sztywno i dodajemy do wymieszanego żółtka z mąką, wodą i solą. Całość delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto powinno być gęściejsze od ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę.

Rybę wyciągamy z mleka, osuszamy i oprószamy mąką. Następnie zanurzamy w przygotowanym cieście i smażymy z obu stron na złoto na sporej ilości oleju. Nie ma jednak potrzeby smażyć ryby w głębokim oleju.

Podajemy z frytkami i surówką.

Smacznego!

5 thoughts on “Dorsz puszysty

  • 16/10/2013 at 07:50
    Permalink

    U mnie w domu bardzo podobnie przemyca się ryby 🙂

    Reply
  • 16/10/2013 at 14:19
    Permalink

    teraz to mnie masz! uwielbiam ryby pod każdą postacią a Twoja wygląda tak apetycznie, że delektuję się widokiem a mam ochotę krzyczeć jeszcze!!! pyszniutkie danie:) mniam mniam:)

    Reply
  • 16/10/2013 at 15:02
    Permalink

    Olej koniecznie musi być bardzo gorący. Jeśli taki nie będzie – ryba się po prostu ugotuje. A ma przecież być chrupiąca 🙂
    Co tam widok… 😉 Jaki był jej smak… nie da się opisać 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.