Farfalle, kurki i inny drób

Tak, tak… makaronów ciąg dalszy. Chyba pasuje mi takie jedzenie. Nie to, że nie tknę czegoś z grilla – ale to makarony, sałatki i lżejsze jedzenie wyszło na prowadzenie. I zapewne długo, długo tak pozostanie.

Zabieram Was zatem na wiosenną podróż z motylkami, kurkami i piersią w tle. Będzie smacznie, łatwo i bardzo przyjemnie 😉

Potrzebujemy:

  • 400 g kurek
  • 1 podwójną pierś kurczaka
  • 500 g makaronu – farfalle
  • 500ml śmietanki 30% lub 36%
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • garść świeżej bazylii,
  • garść świeżej natki pietruszki
  • pomidorki koktajlowe lub czereśniowe do ozdoby
  • masło
  • oliwę
  • starty parmezan

160520-123334

No dobra… wystarczy tych składników. Zabieramy się za oczyszczenie grzybów, umycie i przekrojenie większych na dwie lub trzy części. Cebulę obieramy i kroimy w pół-talarki. Rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Zeszkliła się? więc dokładamy 4 łyżki masła. Wrzucamy kurki i podsmażamy. Przerzucamy całość do garnka i dusimy, dusimy, dusimy.  Wlewamy 250 ml śmietanki. Doprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem. Do naszych kurek dorzucamy dużą garść posiekanej natki pietruszki. Ach – jakiego teraz nabierze aromatu 🙂

Czas na drugą opcję. Pierś kurczaka kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy na gorącą oliwę. Obsmażamy na złocisto doprawiając solą i grubo mielonym pieprzem. Przerzucamy do drugiego garnka. Wlewamy 250 ml śmietanki i dusimy, dusimy. Pewnie trzeba będzie jeszcze doprawić do smaku. Śmiało 🙂 Dorzucamy dużą garść posiekanej świeżej bazylii.

Do jednego i drugiego garnka dorzucamy odrobinę startego parmezanu. No! Może większą odrobinę 🙂 Podduszamy jeszcze chwilę do czasu aż kurki nam zmiękną a pierś kurczaka będzie wystarczająco smakowita 🙂

Farfalle gotujemy jak zwykle al dente. Jakże by inaczej!

No i już. Wykładamy na talerze, ozdabiamy bazylią, pietruszką, pomidorkami. Obsypujemy parmezanem… Podajemy w dowolnej konfiguracji. Natalia wybrała opcję z kurczakiem, Asia wybrała opcję z kurkami i kieliszkiem wina. Ja natomiast miałem miks kurek i kurczaka. Po prostu odlotowo!

SMACZNEGO!

160520-132236

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

code

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.