Szybko przygotowane jedzenie. Szybko pożarte. Szybko więc trafia na bloga. Tym razem fusilli z intensywnym, aromatycznym sosem z gorgonzoli.

Oczywiście zaczynamy od składników:

  • 150g gorgonzoli
  • 1 duża cebula
  • 100g prosciutto crudo
  • 300ml śmietanki 30%
  • odrobina startego parmigiano reggiano
  • dwie łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • garść świeżej bazylii

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną szynkę. Zdejmujemy. Wlewamy olej i smażymy na nim posiekaną cebulę. Dorzucamy wcześniej zdjętą szynkę. Podsmażamy jeszcze chwilkę i dokładamy gorgonzolę. Mieszając składniki na patelni dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, tak by sos zredukował się i zgęstniał.

Ugotowane al dente fusilli polewamy naszym sosem, dorzucamy posikaną bazylię i obsypujemy odrobiną parmezanu.

Smacznego!

160426-143944

Print Friendly, PDF & Email