Szybko przygotowane jedzenie. Szybko pożarte. Szybko więc trafia na bloga. Tym razem fusilli z intensywnym, aromatycznym sosem z gorgonzoli.
Oczywiście zaczynamy od składników:
- 150g gorgonzoli
- 1 duża cebula
- 100g prosciutto crudo
- 300ml śmietanki 30%
- odrobina startego parmigiano reggiano
- dwie łyżki oleju
- sól, pieprz
- garść świeżej bazylii
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną szynkę. Zdejmujemy. Wlewamy olej i smażymy na nim posiekaną cebulę. Dorzucamy wcześniej zdjętą szynkę. Podsmażamy jeszcze chwilkę i dokładamy gorgonzolę. Mieszając składniki na patelni dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, tak by sos zredukował się i zgęstniał.
Ugotowane al dente fusilli polewamy naszym sosem, dorzucamy posikaną bazylię i obsypujemy odrobiną parmezanu.
Smacznego!
Kocham gorgonzole 🙂 🙂 🙂
już ślinka cieknie