Fusilli z borowikami w wytrawnym sosie śmietanowym

Pewnie niektórzy chcieliby mieć taką smaczną obstawę. Dania z borowikami nie często goszczą na talerzu. A na blogu są chyba pierwszy raz. I to w jakim wydaniu…

Składniki:

  • 600g niedużych borowików
  • 2 średnie cebule
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 150ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 100g masła
  • dwie łyżki startego parmezanu
  • garść startego żółtego sera
  • trochę posiekanej natki pietruszki
  • oliwa

Cebule kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości oliwy obsmażamy do lekkiego zrumienia się. Teraz dorzucamy grzyby. Smażąc je na dość dużym ogniu, ciągle mieszamy tak by nie doprowadzić do przypalenia. Oprószamy solą by „wycisnąć” i odparować z nich jeszcze trochę wody. Podlewamy winem i odparowujemy alkohol. Po chwili dokładamy masło, a po jego rozpuszczeniu się wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie konieczności można także dosypać odrobinę cukru. Teraz wsypujemy starty parmezan i ciągle mieszając doprowadzamy do zagęszczenia.

Pozostaje nam ugotować makaron i wszystko razem udekorować natką pietruszki i odrobiną startego żółtego sera.

Smacznego!

2 thoughts on “Fusilli z borowikami w wytrawnym sosie śmietanowym

  • 16/03/2017 at 11:53
    Permalink

    Wygląda obłędnie! Uwielbiam, jak danie jest na koniec przyozdobione odrobiną zieleninki, w moim odczuciu to bardzo dużo zmienia, nie tylko smakowo, ale też estetycznie:)

    Reply
    • 23/03/2017 at 23:49
      Permalink

      smakuje też obłędnie 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.