Pewnie niektórzy chcieliby mieć taką smaczną obstawę. Dania z borowikami nie często goszczą na talerzu. A na blogu są chyba pierwszy raz. I to w jakim wydaniu…
Składniki:
- 600g niedużych borowików
- 2 średnie cebule
- 100ml białego wytrawnego wina
- 150ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 100g masła
- dwie łyżki startego parmezanu
- garść startego żółtego sera
- trochę posiekanej natki pietruszki
- oliwa
Cebule kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości oliwy obsmażamy do lekkiego zrumienia się. Teraz dorzucamy grzyby. Smażąc je na dość dużym ogniu, ciągle mieszamy tak by nie doprowadzić do przypalenia. Oprószamy solą by „wycisnąć” i odparować z nich jeszcze trochę wody. Podlewamy winem i odparowujemy alkohol. Po chwili dokładamy masło, a po jego rozpuszczeniu się wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie konieczności można także dosypać odrobinę cukru. Teraz wsypujemy starty parmezan i ciągle mieszając doprowadzamy do zagęszczenia.
Pozostaje nam ugotować makaron i wszystko razem udekorować natką pietruszki i odrobiną startego żółtego sera.
Smacznego!
Wygląda obłędnie! Uwielbiam, jak danie jest na koniec przyozdobione odrobiną zieleninki, w moim odczuciu to bardzo dużo zmienia, nie tylko smakowo, ale też estetycznie:)
smakuje też obłędnie 🙂