Pewnie niektórzy chcieliby mieć taką smaczną obstawę. Dania z borowikami nie często goszczą na talerzu. A na blogu są chyba pierwszy raz. I to w jakim wydaniu…

Składniki:

  • 600g niedużych borowików
  • 2 średnie cebule
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 150ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 100g masła
  • dwie łyżki startego parmezanu
  • garść startego żółtego sera
  • trochę posiekanej natki pietruszki
  • oliwa

Cebule kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości oliwy obsmażamy do lekkiego zrumienia się. Teraz dorzucamy grzyby. Smażąc je na dość dużym ogniu, ciągle mieszamy tak by nie doprowadzić do przypalenia. Oprószamy solą by „wycisnąć” i odparować z nich jeszcze trochę wody. Podlewamy winem i odparowujemy alkohol. Po chwili dokładamy masło, a po jego rozpuszczeniu się wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie konieczności można także dosypać odrobinę cukru. Teraz wsypujemy starty parmezan i ciągle mieszając doprowadzamy do zagęszczenia.

Pozostaje nam ugotować makaron i wszystko razem udekorować natką pietruszki i odrobiną startego żółtego sera.

Smacznego!

Print Friendly