Szybko. Miało być bardzo szybko i bardzo smacznie. Takie były nasze założenia. Hmmm… Nie pomyliliśmy się. Żarcie okazało się mega smaczne, a przygotowanie nie zajęło więcej niż 20 minut. We współczesnym pędzie – to olbrzymi plus.

No dobra… dla 4 osób tego będziemy potrzebować:

  • 1kg gotowego lub własnoręcznie przygotowanego gnocchi (ńokki)
  • 100g gorgonzoli
  • 8 łyżek śmietany 30%
  • ok. 6 łyżek parmegiano reggiano (ew. grana padano)
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji.

Wrzucamy do garnka pokruszoną (rozdrobnioną) na mniejsze kawałki gorgonzolę. Dodajemy śmietanę, i parmezan. Całość podgrzewamy i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Teraz dorzucamy przygotowane wcześniej gnocchi (ugotowane) i znów podgrzewamy do delikatnego zgęstnienia sosu.

Nam udało się dostać gnocchi z nadzieniem w postaci sosu pomidorowego z mozarellą. Re-We-Lac-Ja! Zanim przerzuciliśmy do gara z sosem, kluchy podgotowaliśmy 2-3 minuty w osolonej wodzie.

Przyprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy liśćmi bazylii.

150425-141922

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, podobnych do naszych kopytek. Nazwa dosłownie oznacza grudy (gnocco = gruda). Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy. To co je łączy – to sposób podania z różnymi sosami (pomodoro, funghi, pesto).

Mniam!

 

Print Friendly