Szybko. Miało być bardzo szybko i bardzo smacznie. Takie były nasze założenia. Hmmm… Nie pomyliliśmy się. Żarcie okazało się mega smaczne, a przygotowanie nie zajęło więcej niż 20 minut. We współczesnym pędzie – to olbrzymi plus.
No dobra… dla 4 osób tego będziemy potrzebować:
- 1kg gotowego lub własnoręcznie przygotowanego gnocchi (ńokki)
- 100g gorgonzoli
- 8 łyżek śmietany 30%
- ok. 6 łyżek parmegiano reggiano (ew. grana padano)
- sól, pieprz
- świeża bazylia do dekoracji.
Wrzucamy do garnka pokruszoną (rozdrobnioną) na mniejsze kawałki gorgonzolę. Dodajemy śmietanę, i parmezan. Całość podgrzewamy i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Teraz dorzucamy przygotowane wcześniej gnocchi (ugotowane) i znów podgrzewamy do delikatnego zgęstnienia sosu.
Nam udało się dostać gnocchi z nadzieniem w postaci sosu pomidorowego z mozarellą. Re-We-Lac-Ja! Zanim przerzuciliśmy do gara z sosem, kluchy podgotowaliśmy 2-3 minuty w osolonej wodzie.
Przyprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy liśćmi bazylii.
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, podobnych do naszych kopytek. Nazwa dosłownie oznacza grudy (gnocco = gruda). Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy. To co je łączy – to sposób podania z różnymi sosami (pomodoro, funghi, pesto).
Mniam!
Fajnie też smakują podane w sposób najprostszy z możliwych – aglio, olio, pepperoncino i parmigiano reggiano. Mniam 😉
Bo włoskie żarcie zawsze fajnie smakuje. Prostota ponad wszystko! 🙂