„Nati, będziemy robić gołąbki… może być?” Nie mogło być. Przecież Nati nie lubi mięsa zawiniętego w liście kapusty. Pewnie w żadne liście!

Korzystając z okazji posiadania 2/3 główki białej kapusty, zorganizowałem mielone mięso wołowe i mielone mięso z karkówki.

Zatem poszatkowałem kolejną część białej kapusty (czyli 1/3 główki). Wrzuciłem do garnka razem z dwoma włoskimi listkami laurowymi, pięcioma ziarenkami ziela angielskiego. Kto woli – może być „zioło” ;). Doprawiłem solą i pieprzem. Podsmażyłem na odrobinie oleju dwie cebule pokrojone w piórka i także dorzuciłem do garnka z kapustą.

Podlałem wodą i dusiłem około 30 minut.

Dwa rodzaje mięsa mielonego wymieszałem. Doprawiłem solą oraz pieprzem i uformowałem nieduże kulki… może trochę na kształt kotletów mielonych 🙂 Dorzuciłem je do „uduszonej” kapusty i trzymałem na ogniu jeszcze ze 20 minut.

A teraz lista tego co potrzeba:

  • 1/3 główki białej kapusty
  • 500g mięsa mielonego (dwa rodzaje po 250g)
  • dwie cebule
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • dwa liście laurowe
  • olej
  • sól, pieprz

najlepsze z ziemniakami! Smacznego.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.