Okrągłe urodziny obchodzi się nieczęsto. Ale właściwie każda impreza jest dobra do sporządzenia czegoś wyjątkowego. Czegoś specjalnego. Czterdzieści lat wymaga specjalnej oprawy.

W tym wpisie prezentuję wyjątkowe wegetariańskie roladki z cukinii i serka śmietankowego. To danie może być potraktowane jako samodzielna przystawka lub przekąska do trunków, pośród niezdrowych chipsów i mega słonych paluszków. Choć uwielbiam grillowaną cukinię, do dania podchodziłem z pewnym dystansem. Czterdziestoletnim dystansem 🙂

Niepotrzebnie. Potrawa smakowała wyśmienicie, i stanowiła doskonałe uzupełnienie stosu chemii, który mieliśmy spożyć. Oprócz swojego smaku, zachwyciła wyglądem, a przede wszystkim swoją prostotą przygotowania.

Oto czego potrzebujemy:

  • 4 dość równe cukinie
  • 2 śmietankowe serki almette
  • sól, pieprz
  • olej
  • wykałaczki

Oczywiście potrzebne będą także narzędzia kuchenne, którymi zmuszeni będziemy posłużyć się. Będzie nam po prostu łatwiej przyrządzić jedzenie.  Przyda się zatem patelnia grillowa, skrawak do sera, pędzelek oraz nóż. I już!

Cukinię myjemy i skrawakiem próbujemy uzyskać długie plastry. Uda się. Mieszamy olej z odrobiną soli i pieprzu. Teraz pędzelkiem smarujemy każdy plaster cukinii z obu stron. Wrzucamy na patelnię grillową i chwilę obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy warzywo i pozostawiamy do ostygnięcia.

Zabieramy się do posmarowania cukinii serkiem almette. Pozostaje nam to tylko zrolować, brutalnie wbić wykałaczkę i pięknie ułożyć na talerzu.

Smacznego.

Print Friendly