Nie ma to jak własne hamburgery. Wiem co jem! Oczywiście powinienem przedstawić je Wam z mięsa wołowego. Może innym razem, bo w tym wpisie proponuję z „chudej” karkówki i boczku wieprzowego.

Składniki na ok. 20 szt.:

  • 0,5 kg karkówki
  • 0,5 kg boczku
  • cebula
  • świeża bazylia
  • świeża mięta
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju

Zabieramy się do mielenia mięsa lub kupujemy już zmielone. Cebulę drobno kroimy. Siekamy dużą garść liści mięty i tyle samo liści bazylii. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przerzucamy ją do mięsa, dodajemy posiekane zioła i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Teraz możemy zabrać się za formowanie okrągłych kotletów. Należy pamiętać by były dość cienkie bo na patelni lekko puchną. Smażymy je bez tłuszczu na patelni grillowej, po 3-4 minuty z każdej strony. Pięknie się wytapiając pozostają przy tym bardzo soczyste.

Tak usmażone hamburgery proponuję podać z surówką z białej kapusty, ogórków kiszonych i marchewki. Do tego ziemniaczki pieczone lub frytki.

Smacznego!

Print Friendly