Gołąbki bez upierzenia czyli klopsiki w białej kapuście

„Nati, będziemy robić gołąbki… może być?” Nie mogło być. Przecież Nati nie lubi mięsa zawiniętego w liście kapusty. Pewnie w żadne liście! Korzystając z okazji posiadania 2/3 główki białej kapusty, zorganizowałem mielone mięso wołowe i mielone mięso z karkówki. Zatem poszatkowałem kolejną część białej kapusty (czyli 1/3 główki). Wrzuciłem do garnka razem z dwoma włoskimi […]

Read more
Nieskomplikowana sałatka z białej kapusty

Skoro były zawijaki schabowe, to musi być coś do nich. Oczywiście poza śląskimi, kaszą czy ziemniakami. Naszła mnie ochota na białą kapustę. Cel był inny. Wyszło inaczej. Dokupiłem parę rzeczy i powstał mikro-eksperyment. Oto co potrzeba: 1/3 niedużej główki białej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu olej sól, pieprz Zaczynamy […]

Read more
Szczodraki

Z okazji Święta Objawienia Pańskiego (pop. Trzech Króli) na dawnej wsi kieleckiej w czasie Szczodrego Czasu – czyli całego okresu Bożego Narodzenia – przygotowywano drożdżowe bułeczki nadziewane kiszoną kapustą z grzybami albo białym serem. Potem bułeczki przybrały kształt rogali, którymi obdarowywano kolędników i dzieci. Majka wywędrowała do koleżanki, ja zająłem się obiadem a najstarsze dziewczyny […]

Read more
Zawijaki wieprzowe

Od jakiegoś czasu krzątanie się w kuchni nie sprawiało tyle przyjemności co kiedyś. Może z braku czasu, zabiegania. Albo po prostu z lenistwa. Łatwiej przecież w codziennym zabieganiu zrobić na szybko pizzę albo jakiś makaron. Albo wręcz zamówić coś. Jednak ile można?! Nadchodzi weekend. Właściwie już nadszedł. To okazja by przygotować i „wciągnąć” coś dobrego. […]

Read more
Śledź z jabłkami w śmietanie

No i dotarłem do ostatniego wpisu przed świętami. Jak zwykle musi być coś nowego. Może nie jakieś wielkie odkrycie ale w moim wykonaniu to premiera. Oto co potrzebujemy: 4-5 płatów śledziowych 200ml śmietany 18% 2 duże twarde jabłka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczkę cukru sól, pieprz Filety śledziowe myjemy i dobrze opłukujemy z […]

Read more