Faszerowana łódka z cukinii

Od mamy koleżanki Natalii dostaliśmy piękną, dorodną cukinię. No! Naprawdę niezła! I od razu wpadł pomysł, żeby zrobić z nią coś fajnego. Kukiełka! No nie. Trochę szkoda. Więc po chwili powstał na niej delikatny rysunek. Oczywiście wykonany przy pomocy jednego z naszych kuchennych noży. Jednak z racji swojej niskiej wartości, ostatecznie cukinia stała się częścią […]

Read more
Płacz wcale nie jest do chrzanu

Pierwsza dawka płaczu miała miejsce tuż przed świętami wielkanocnymi. Wtedy przygotowany przeze mnie chrzan zbyt szybko ściemniał. Już wiem w czym tkwił problem. Druga porcja wyszła znakomicie. A potrzebowałem: 4 -5 naprawdę dużych korzeni chrzanu 2 cytryny 200ml śmietany 22% sól i cukier Do miski wycisnąłem dwie cytryny, oczywiście uważając by nie wpadły pestki. Mimo tarcia […]

Read more
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrznowym

Zrobiło się deszczowo i zimno. Zimno jak cholera. I znów przyszła zimowa ochota na jakieś cięższe dania. No! bardziej rozgrzewające. Polędwiczki wieprzowe. To jest to! Potrzebujemy: 1 polędwiczkę wieprzową 150 ml śmietany 18% 4 łyżki chrzanu 50 ml białego wytrawnego bądź półwytrawnego wina dwie łyżki mąki olej sól, pieprz natka pietruszki do przybrania Polędwiczkę kroimy […]

Read more
Kremowa zupa cebulowa

Nakupiłem cebuli jak dla niemałej garstki więźniów. W planach była cebulowa zupa krem. Lub jak kto woli – kremowa zupa cebulowa. Oj wyszło jej niemało. Składniki: ok. 4l wody kostka warzywna 4 ziemniaki 10 średnich cebul (ok. 2kg) 3 łyżki śmietany 22% 200g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej (lub podobnej) groszek ptysiowy oliwa 2 łyżki masła […]

Read more
Fusilli z borowikami w wytrawnym sosie śmietanowym

Pewnie niektórzy chcieliby mieć taką smaczną obstawę. Dania z borowikami nie często goszczą na talerzu. A na blogu są chyba pierwszy raz. I to w jakim wydaniu… Składniki: 600g niedużych borowików 2 średnie cebule 100ml białego wytrawnego wina 150ml śmietanki 30% sól, pieprz 100g masła dwie łyżki startego parmezanu garść startego żółtego sera trochę posiekanej […]

Read more