Kolorowa sałatka z tuńczykiem

Dziś mamy dzień sałatkowy. Majka zażyczyła sobie sałatkę z kuskusem. Mi natomiast zachciało się czegoś z tuńczykiem. Eksperymenty czas zacząć 🙂 Właściwie nie ma co eksperymentować. Trzeba zakasać rękawy i przygotować szybką kolację 😉 Wyciągam więc z szafki i mieszam następujące składniki: 160g tuńczyka w sosie własnym 8 drobno posiekanych ogórków konserwowych 2 drobno pokrojone […]

Read more
Coś na ostro – chili śledzik na święta.

Oj, coraz częściej trudnym staje się wygospodarowanie odrobiny czasu. Szkoła, język włoski, praca, szkoła, dom, zajęcia dodatkowe, praca. O czymś zapomniałem? Nieważne. No ale przed nami kolejne Boże Narodzenie. Choć miałem pewne wątpliwości czy się wyrobię, to jednak kołaczące się w głowie słowa „im bliżej świąt tym czasu mniej” spowodowały, że zebrałem w sobie resztki zapału i […]

Read more
Piadina fritta

Po długiej przerwie może wreszcie znajdę odrobinę czasu by zabrać się za uzupełnianie bloga. Trochę się uzbierało. Chyba nawet straciłem rachubę co, kiedy i gdzie. Jak się na bieżąco nie pisze to właśnie tak jest. Czy to mnóstwo pracy czy lenistwo czy może jedno i drugie? Nie wiem. Nie wnikam. Na dobry, właściwie smaczny początek […]

Read more
Śledź w śmietanie z jabłkiem, granatem i prażonymi migdałami

Co roku na święta staramy się by było coś innego. A przynajmniej inaczej przygotowanego. Wprowadzamy pewną świeżość na stół wigilijny. I tym razem nie mogło zabraknąć pewnych zmian. Asia przygotowała swoje słodkości, a ja zabrałem się za wyjątkowo wyglądające śledzie. W smaku też są niczego sobie 🙂 Składniki: 6-8 matiasów 300ml śmietany 12% 1 czerwona […]

Read more
Śledź po japońsku

Świąteczne śledzie muszą obowiązkowo znaleźć się na stole wigilijnym. Po tradycyjnych w oleju i z cebulką oraz dostępnych na moim blogu śledzi pod pierzynką przyszedł  czas na zmianę. Przyszedł czas na przygotowanie śledzi po japońsku. Zastanawiam się czy mają tyle wspólnego z Japonią co pierogi ruskie z Rosją… ale to już inna bajka. Wyglądają nieźle […]

Read more