Piękny słoneczny dzień. Temperatura na zewnątrz wreszcie minimalnie zmalała, zatrzymując się na rozsądnych 26 °C. Słoneczne popołudnie napawało optymizmem i uśmiechem. Klimatu dopełniały ciepło oświetlone wiszące na pergoli truskawki.

Pomysł był jeden… Knedle z truskawkami! Oczywiście tych wiszących było zbyt mało więc należało zajrzeć do lodówki, w której także czekały na mnie oświetlone (tym razem przez 10 watową żarówkę) umyte owoce. Obok stały malinki – więc i je należało jakoś spożytkować.

Do kompletu potrzebny tylko kilogram ziemniaków. Też się znalazł. Zabrałem się do szybkiego obierania i ugotowania ich w osolonej wodzie. Po półgodzinnym procesie tworzenia pary nad garnkiem, ugniotłem ziemniaki, przysypałem mąką ziemniaczaną i odstawiłem na chwilę by przestygły. W tej temperaturze okazało się to czasochłonne i praktycznie niemożliwe. No i ja byłem mega głodny. Po 15 minutach oczekiwania, przemieszałem zawartość garnka, dodałem 350g mąki pszennej i jedno jajko. Szybko wymieszałem i ugniotłem piękną kulę.

Teraz przyszedł czas na tworzenie wałeczków o grubości 2-3 centymetry. Pociachałem je na kawałki i rozpłaszczyłem. Na każdy z nich wsypałem pół łyżeczki cukru, położyłem truskawkę (lub malinę) i zakleiłem, tworząc kulkę.

Z tej ilości materiałów spożywczych udało mi się uzyskać 21 knedli z truskawkami i 15 eksperymentalnych knedli z malinami. Te ostatnie okazały się prawdziwym hitem. Nawet nie sądziłem, że będą tak smaczne. Stwierdziliśmy,  że być może, są nawet lepsze niż te z truskawkami.

Osolona woda w garnku już wrzała, więc przyszedł czas na wrzucanie do niej owocowych kul. Po trzech minutach od wypłynięcia – knedle były gotowe.

Przy okazji… zerknijcie na wykonane wcześniej knedle ze śliwkami.

Polałem je śmietaną osłodzoną cukrem z wanilią. Świetnym okazał się pomysł zostawienia w cukrze „wydłubanych” lasek wanilii. Dzięki temu procesowi cukier nabrał świetnego aromatu, a laski wanilii zostały wykorzystane w 100%.

Oto co jest nam potrzebne:

  • 1kg ziemniaków
  • 350g mąki pszennej
  • mąka ziemniaczana do obsypania
  • 1 jajko
  • truskawki, maliny
  • sól, cukier
  • śmietana do polania

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email