Oto coś mega – pysznego. Smak przypadł mi do gustu chyba bardziej niż ostatnio prezentowanej zupy z sałaty lodowej. Oczywiście była znakomita, ale ta – jest chyba jeszcze lepsza. Na pewno inna.

Czas zakasać rękawy i do dzieła!

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • połowa pora
  • 2 czubate łyżki masła
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 mały ogórek zielony (najlepiej gruntowy)
  • posiekany koperek
  • 100ml śmietany 30%
  • sól, pieprz


Pokrojone w kostkę ziemniaki smażymy na maśle razem z krążkami pora. Podlewamy 3 szklankami wody i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dolać trochę bulionu lub dorzucić jedną warzywną lub warzywno-drobiową kostkę rosołową.

Po 10-15 minutach gotowania dodajemy starte ogórki kiszone. Zupę gotujemy kolejne 10 minut, dodajemy śmietanę i, by stała się zupą – kremem, należy ją zmiksować.

Zupę nalewamy do kokilek, wrzucamy odrobinę pokrojonego w kostkę ogórka zielonego i garść groszku ptysiowego. Całość obsypujemy koperkiem.

Zapewniam – połączenie ogórkowej (ogórka kiszonego) z ogórkiem zielonym daje naprawdę niepowtarzalny smak.

Smacznego!

Print Friendly