Oto coś mega – pysznego. Smak przypadł mi do gustu chyba bardziej niż ostatnio prezentowanej zupy z sałaty lodowej. Oczywiście była znakomita, ale ta – jest chyba jeszcze lepsza. Na pewno inna.
Czas zakasać rękawy i do dzieła!
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- połowa pora
- 2 czubate łyżki masła
- 3 ogórki kiszone
- 1 mały ogórek zielony (najlepiej gruntowy)
- posiekany koperek
- 100ml śmietany 30%
- sól, pieprz
Pokrojone w kostkę ziemniaki smażymy na maśle razem z krążkami pora. Podlewamy 3 szklankami wody i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dolać trochę bulionu lub dorzucić jedną warzywną lub warzywno-drobiową kostkę rosołową.
Po 10-15 minutach gotowania dodajemy starte ogórki kiszone. Zupę gotujemy kolejne 10 minut, dodajemy śmietanę i, by stała się zupą – kremem, należy ją zmiksować.
Zupę nalewamy do kokilek, wrzucamy odrobinę pokrojonego w kostkę ogórka zielonego i garść groszku ptysiowego. Całość obsypujemy koperkiem.
Zapewniam – połączenie ogórkowej (ogórka kiszonego) z ogórkiem zielonym daje naprawdę niepowtarzalny smak.
Smacznego!
fajna wersja ogórkowej :))
W takiej wersji ogórkowej nie jadłam. Lubię taką klasyczną z ryżem, na świeżych kiszonych. Pozdrawiam