Nakupiłem cebuli jak dla niemałej garstki więźniów. W planach była cebulowa zupa krem. Lub jak kto woli – kremowa zupa cebulowa. Oj wyszło jej niemało.
Składniki:
- ok. 4l wody
- kostka warzywna
- 4 ziemniaki
- 10 średnich cebul (ok. 2kg)
- 3 łyżki śmietany 22%
- 200g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej (lub podobnej)
- groszek ptysiowy
- oliwa
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Pokrojone w kostkę ziemniaki podsmażamy na oliwie przez 5-8 minut, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i także smażymy na oliwie przez kolejne 5 minut. Przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Doprowadzamy do wrzenia i blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy trzy łyżki śmietany i dwie łyżki masła. W razie potrzeby uzupełniamy wodą.
… i już
Zupę podajmy z groszkiem ptysiowym oraz zesmażoną na „suchej” patelni drobno pokrojoną szynką parmeńską.
jak nie jestem fanką cebuli, tak zupa cebulowa jest jedną z moich ulubionych. Nie potrafię tego wytłumaczyć, ale tak jest 🙂