Nakupiłem cebuli jak dla niemałej garstki więźniów. W planach była cebulowa zupa krem. Lub jak kto woli – kremowa zupa cebulowa. Oj wyszło jej niemało.

Składniki:

  • ok. 4l wody
  • kostka warzywna
  • 4 ziemniaki
  • 10 średnich cebul (ok. 2kg)
  • 3 łyżki śmietany 22%
  • 200g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej (lub podobnej)
  • groszek ptysiowy
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Pokrojone w kostkę ziemniaki podsmażamy na oliwie przez 5-8 minut, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i także smażymy na oliwie przez kolejne 5 minut. Przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Doprowadzamy do wrzenia i blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy trzy łyżki śmietany i dwie łyżki masła. W razie potrzeby uzupełniamy wodą.

… i już

Zupę podajmy z groszkiem ptysiowym oraz zesmażoną na „suchej” patelni drobno pokrojoną szynką parmeńską.

Print Friendly