Drugie danie z jednej formy! Właśnie tak wyobrażałem sobie smaczny i szybko przygotowany obiad.

 

 

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 cukinie
  • 4 średnie pomidory
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • Świeża bazylia, pietruszka
  • Olej

Oczywiście ilość podanych składników należy modyfikować według własnego uznania.

Mięso myjemy, nacieramy lekko olejem, oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki, cukinie i pomidory kroimy w dość dużą kostkę. Marchewki i pietruszki trzemy na tarce o dużych okach. Wszystkie przygotowane warzywa umieszczamy w misce. Lekko doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy ze sobą.

Część tak przygotowanej mieszanki warzywnej układamy na dnie brytfanny. Na nią kładziemy kurczaka i zasypujemy go resztą warzyw. Brytfannę zakrywamy pokrywką lub folią aluminiową.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy pod przykryciem 40-50 minut. Odkrywamy naczynie, zwiększamy temperaturę piekarnika do 220°C i pieczemy jeszcze 20 minut. W sumie, godzina pieczenia powinna wystarczyć.

Przekładamy danie na talerz i dekorujemy pietruszką i sporą ilością posiekanej bazylii.

Smacznego!

Print Friendly