Co to są leniwe? Pewnie wie każdy. Choć niektórzy błędnie używają nazwy „pierogi leniwe”. Tej potrawie bliżej do klusków 😀

Ja nazywam je po prostu leniwe. Tak nazywała je też moja babcia. Prosta potrawa z białego sera i mąki. Mega szybkie przygotowanie (szczególnie dla tych, którzy mają „mieszadło mechaniczne”).

 

Lista zakupów:

  • 500g białego sera (półtłustego)
  • 300-350g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki masła
  • odrobina soli

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ser (można zemleć w maszynce) mieszamy z mąką, roztopionym masłem i żółtkami. Dodajemy odrobinę soli. Do tak zmemłanego ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy.

Teraz, by było łatwiej, ciasto dzielimy na trzy części i formujemy wałeczki, podsypując mąką klejące się ciasto. Wałeczki lekko spłaszczamy, do wysokości 1cm i szerokości ok. 3cm. kroimy na ukośne części.

Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 3-5 minut od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na talerze. Podajemy po polaniu ich rozpuszczonym masłem, zmieszanym z bułką tartą. Posypujemy cukrem i mamy dość szybkie i smaczne jedzonko.

Smacznego!

Tak na marginesie – słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. Leniwe, nie są więc pierogami.

Print Friendly