Mięso, mięso… Chcę mięso! No i jest. Niezwykle prosty przepis pozwala przygotować posiłek w kilka chwil. Zaczynamy 🙂

Tego potrzebujemy do przygotowania pulpetów:

  • 400g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbku posiekanego czosnku
  • 2 łżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżki bułki tartej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

A tego do przygotowania sosu:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 500-700g przecieru pomidorowego (albo passaty)
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 100ml mleka 3,2%

Składniki na pulpety mieszamy. Doprawiamy i formujemy nieduże kulki. I to właściwie tyle.

 

Możemy zabrać się za przygotowanie sosu. Miksujemy cebulę, czosnek i oregano, po czym wrzucamy do garnka i na smażymy na maśle z oliwą. Jakieś 10 minut na niedużym ogniu, nie zapominając oczywiście o mieszaniu. Dodajemy przecier pomidorowy i mniej więcej 1,5 szklanki wody. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. W miarę podgrzewania sosu zacznie gęstnieć przybierając mniej rzadką formę. Dodajemy mleko i pojedynczo wrzucamy pulpeciki uważając by nie rozpadły się. Dopóki mięso nie zmieni swojego różowego koloru proponuję także ich nie mieszać. Po dwudziestu minutach gotowania pod przykryciem mięso będzie gotowe. Teraz pozostaje nam ugotować makaron – fusili albo tagliatelle – i rozkoszować się smakiem. Gotowej potrawy nie zapomnijcie jeszcze posypać parmezanem.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email