Ponieważ ciepły i słoneczny weekend zamienił się w jesienny i ponury, plany grillowania trafił szlag. Na sobotni obiad trzeba było wykombinować coś smacznego. Tak też się stało. Oto obklajeńce z białą kiełbasą. Równie dobra, choć nie odzwierciedlająca faktycznego dania, byłaby nazwa „roladki z białą kiełbasą”.
Oto jeszcze cieplutki, wczorajszy przepis. Smaczne i aromatyczne połączenie białej kiełbasy, mielonej łopatki i podsmażonej cebuli. Obiad szybki i prosty do przygotowania. Zapraszam…
Składniki:
- 5 sztuk białej kiełbasy
- 500g mielonej łopatki
- 1 cebula
- 1 jajko
- olej
- sól, pieprz
Mieloną łopatkę doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jedno jajko i mieszamy. Tak przygotowanym mielonym mięsem oblepiamy białe kiełbaski. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy dość drobno pokrojoną cebulę. Jak tylko cebula lekko się zeszkli zawartością patelni oblewamy nasze obklajeńce.
Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Pieczemy około godziny. Nasze danie nabrało wyrazu w połączeniu z gotowanymi ziemniakami i brokułami.
Smacznego!
Bardzo ciekawe danie z uroczą nazwą 🙂