Coś pysznego. Świetny dodatek do przystawek i dań głównych. Papryka w słodkiej zalewie octowej. Po prostu „gęba w niebie” 🙂 Nie, nie! to było: „niebo w gębie” 😀

Kiedyś zrobiliśmy z 1kg papryki. Posmakowało bardzo więc tym razem ilość wzrosła do 3,5kg. Przygotowań co niemiara… ale warto.

Dzięki naszym działaniom na papryce, Maja chętnie włączyła się w obieranie czosnku. Mała pomocnica 🙂

Składniki:

  • 1/2kg papryki czerwonej
  • 1/2kg papryki zielonej
  • 4 liście laurowe
  • 4 główki czosnku
  • 4 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 100ml octu 10%
  • 8 płaskich łyżek cukru.

Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w 1-centymetrowe paski. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy.

Do słoika wkładamy po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Wsypujemy odrobinę gorczycy i dodajemy listek laurowy. Paski papryki wkładamy do słoika, przekładając ząbkami czosnku.

Do garnka wlewamy 1/2 litra wody, dolewamy 100ml octu i dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i, po zmniejszeniu ognia, gotujemy jeszcze 10 minut. Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Musi całkowicie zakryć upchaną paprykę.

Natychmiast po zakręceniu słoików pasteryzujemy. W tym celu musimy gotować słoiki przez około 25 minut. Należy pamiętać by poziom wody w garnku był o 1-2 centymetry niżej niż nakrętka. Wyjmujemy słoiki i odwracamy je nakrętką w dół. Po kilkudziesięciu minutach, kiedy ostygną, będzie wiadomo czy się zamknęły. Nakrętki powinny być lekko wklęsłe.

Polecam… bo papryka jest naprawdę niesamowita.


[shopeat_button]

Print Friendly