Ho ho ho! Święta zbliżają się wielkimi krokami. Pierogi z kapustą już przygotowałem, pierogi ruskie także. Te ostatnie dla dziewczyn jako dodatek do kapuścianych bo nie jadają „mieszanki” kapuściano-grzybowej.
Smak, konsystencję i samą formę pierogów z ziemniakami przypominam sobie z czasów dzieciństwa, kiedy to moja babcia takie robiła. Więc i ja w tym roku odświeżam dawne lata, dawny smak, wspomnienia.
Składniki na ciasto znajdziecie tutaj. Ale przypomnę to raz jeszcze:
Składniki na ciasto:
- 1kg mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 400-420ml ciepłej wody
Tym razem składniki dodawałem w odwrotnej kolejności. Chyba ten sposób bardziej mi pasuje. To znaczy wlałem ciepłą wodę. Dodałem olej i sól a następnie dosypywałem tyle mąki ile woda przyjęła.
Skoro jest ciasto, to i farsz być musi:
Składniki na farsz:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej
No i cóż… ziemniaki obieramy, trzemy na tarce z małymi oczkami. Odstawiamy na chwilę i odciskami z nadmiaru wody. Dodajemy mąkę jedną i drugą. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.
Cebulę drobno posiekaną zesmażamy na oleju i także dodajemy do farszu. Jeszcze raz mieszamy i znów ewentualnie odlewamy nadmiar wody.
A dalej to już tylko z górki. Wrzucamy do osolonej i gotującej się wody. Po 3-4 minutach od wypłynięcia pierogi możemy już wyciągać.
I teraz najlepsze… Pierogi idealnie smakują odsmażane i okraszone podsmażoną cebulką. Ten typ tak ma 🙂
Smacznego!


Czegoś tu jednak nie rozumiem. Chodzi o surowe ziemniaki? Wydaje mi się, że chyba nie… ale mogę się mylić. Proszę o sprostowanie w razie czego.
super przepis! 😀