Ho ho ho! Święta zbliżają się wielkimi krokami. Pierogi z kapustą już przygotowałem, pierogi ruskie także. Te ostatnie dla dziewczyn jako dodatek do kapuścianych bo nie jadają „mieszanki” kapuściano-grzybowej.

Smak, konsystencję i samą formę pierogów z ziemniakami przypominam sobie z czasów dzieciństwa, kiedy to moja babcia takie robiła. Więc i ja w tym roku odświeżam dawne lata, dawny smak, wspomnienia.

Składniki na ciasto znajdziecie tutaj. Ale przypomnę to raz jeszcze:

Składniki na ciasto:

  • 1kg mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 400-420ml ciepłej wody

Tym razem składniki dodawałem w odwrotnej kolejności. Chyba ten sposób bardziej mi pasuje. To znaczy wlałem ciepłą wodę. Dodałem olej i sól a następnie dosypywałem tyle mąki ile woda przyjęła.

Skoro jest ciasto, to i farsz być musi:

Składniki na farsz:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej

No i cóż… ziemniaki obieramy, trzemy na tarce z małymi oczkami. Odstawiamy na chwilę i odciskami z nadmiaru wody. Dodajemy mąkę jedną i drugą. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.

Cebulę drobno posiekaną zesmażamy na oleju i także dodajemy do farszu. Jeszcze raz mieszamy i znów ewentualnie odlewamy nadmiar wody.

A dalej to już tylko z górki. Wrzucamy do osolonej i gotującej się wody. Po 3-4 minutach od wypłynięcia pierogi możemy już wyciągać.

I teraz najlepsze… Pierogi idealnie smakują odsmażane i okraszone podsmażoną cebulką. Ten typ tak ma 🙂

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.