Przeglądając ogromną stertę papierów na swoim biurku, natrafiłem na pyszny przepis. Mimo, że kartka była mega pobazgrana udało się z niej odszyfrować wszystko, co jest niezbędne do przygotowania smacznego dania.

Zastanawiałem się długo na jaką okazję tworzyłem to eksperymentalne dzieło. Z dat zdjęć wynika, że był to urodzinowy obiad Natalki. Jedzonko smaczne, smakowało wszystkim. No, prawie wszystkim… jubilatka jak zwykle wydziwiała 🙂

Oto lista składników na 8 porcji:

  • 8 pojedynczych piersi kurczaka
  • 4 cebule
  • 2 marchewki
  • 50g masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • pęczek natki pietruszki
  • 100ml oleju
  • pieprz, sól
  • 1 średni seler
  • 160g gotowego sosu chrzanowego
  • 100g śmietany kremówki
  • opcjonalnie 5-6 łyżek mocnego chrzanu
  • opcjonalnie 1 szklanka białego, wytrawnego wina

Piersi kurczaka opłukujemy, osączamy i kroimy na pół. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę i selera ścieramy na tarce. Koniecznie na grubych okach. Cebulę kroimy w półplastry. Smażymy mięso na miksie masła i oleju. Niech się lekko zrumieni. Możemy przełożyć je do większego garnka, a ewentualny nadmiar tłuszczu musimy usunąć. Na patelnię wrzucamy starte warzywa i cebulę. Te też muszą lekko złapać brązowy kolor. Podlewamy winem i chwilę dusimy. Jeśli nie mamy ochoty na alkohol, przekładamy całą zawartość patelni do garnka z podsmażonymi kawałkami kurczaka. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu przez 10-20 minut.

Mieszamy śmietanę z mąką kukurydzianą. Razem z sosem chrzanowym dodajemy do garnka i jeszcze trochę podduszamy. Jeśli okaże się, że sos chrzanowy jest zbyt „cienki” dokładamy kilka łyżek mocnego chrzanu. Dusimy na małym ogniu, aż sos odrobinę zgęstnieje.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email