Któregoś razu pozostał nam pomidorowy sos do pizzy. No… trochę szkoda mi było pozbywać się go. Ponieważ w lodówce czekały na mnie piersi z kurczaka, należało tylko dokupić boczek i mozarellę.

Drobne zakupy szybko minęły i można było zabierać się za przyrządzanie posiłku. Ponieważ przepis na danie nie jest trudny, to i przygotowanie posiłku nie jest skomplikowane.

Składniki:

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • dwie kule sera mozarella
  • ser żółty
  • paczka boczku wędzonego
  • sól, pieprz
  • olej
  • masło
  • sos pomidorowy

Myjemy i dzielimy piersi kurczaka na pojedyncze. Jeśli chcemy otrzymać mniejsze zawiniątka, możemy piersi kurczaka przekroić wzdłuż, tworząc od razu cieńsze kotlety. Rozbijamy i z obu stron oprószamy solą oraz pieprzem. Smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Można użyć gotowego sosu ‚napoli’.

Na tak przygotowany kawałek mięsa kładziemy kawałek mozarelli i nieduży plasterek sera żółtego. Do kompletu dokładamy plasterek boczku i zawijamy. Jeśli nasz zawijaczek rozpada się, można wspomóc się wykałaczkami lub nicią.

Rozgrzewamy patelnię z olejem i obsmażamy nasze zawiniątka do uzyskania złocistego koloru. Jeśli nie wspomagaliśmy się wykałaczkami i nicią, oczywiście obsmażanie należy zacząć od strony z końcówką zawiniętego mięsa.

Obsmażone mięso przerzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dokładamy dużą łyżkę masła. Dusimy pod przykryciem około 30 minut.

Podajemy jak chcemy. W naszym wykonaniu, na zawijakach znalazł się sos pieczeniowy. Obok leżały pieczone ziemniaczane łudeczk i małe gotowane marchewki.

Mniam. Smacznego.

Print Friendly, PDF & Email