Dziewczynkom zachciało się pizzy. My też chętnie przyłączyliśmy się do pomysłu. Cóż … obiad, który jest w lodówce będzie musiał poczekać na jutro. A ponieważ jest w idealnym stanie, nic mu się nie stanie. No i nie będziemy jedli tego samego dzień po dniu. Oto zapowiedziany wcześniej przepis na pizzę.

Zabrałem się do przygotowywania szybkiego obiadu. Kuchnia była moja 😀

Ciasto na pizzę:

  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • drożdże suche – pół 7-gramowej torebki Dr Oetkera
  • olej słonecznikowy – 3 łyżki stołowe
  • letnia woda – 1 szklanka
  • sól – pół małej łyżeczki
  • cukier – pół małej łyżeczki

Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt ścisłe, należy dodać odrobinę mąki lub wody. Całość zagniatamy i odstawiamy na 30 minut, do lekkiego wyrośnięcia.

Tym razem zamiast zwykłej mąki pszennej użyłem pszennej razowej (pełnoziarnistej). Polecam.

Sos pomidorowy

  • cebula – 1 mała sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • olej słonecznikowy – odrobina na patelnię
  • pomidor – 1 średnia sztuka
  • bazylia, oregano – po jednej małej łyżeczce
  • cukier, sól, pieprz  – do smaku
  • koncentrat pomidorowy – 3 łyżki stołowe

Obieramy cebulę, kroimy w kostę. Wrzucamy na rozgrzany olej. Sparzamy pomidora, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli.  Dodajemy koncentrat pomidorowy. Obieramy ząbek czosnku i wciskamy do przygotowywanego sosu. Dodajemy bazylię i oregano. Polecam jednak dodać także garść posiekanej świeżej bazylii. Przyprawiamy do smaku i gotujemy chwilę aby pomidory trochę zmiękły.

Sos czosnkowy

  • śmietana 18% – 2 łyżki stołowe
  • majonez dekoracyjny – 2 łyżki stołowe
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól, pieprz – do smaku

Obieramy czosnek i wciskamy do połączonej śmietany z majonezem. Przyprawiamy do smaku. I już.

Minęło pół godziny. Zabieramy się za rozwałkowanie ciasta. My zaczęliśmy przygotowywać pizzę razem z dziewczynkami. Dużo chętniej zjadają przygotowany przez siebie posiłek. Poza tym mają dużo frajdy w kuchni. Robimy małe pizze dla każdego. I jeszcze zostaje trochę ciasta, które zamrażamy na później. Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim co tylko chcemy. Posypujemy startym serem i układamy na blachę opruszoną mąką. Cienką pizzę pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Grubszą trzeba potrzymać około 12 minut.

Wyciągamy pizzę z piekarnika i smarujemy sosem czosnkowym. Wyżerka – palce lizać. Asia mówi, że inne pizze mogą się schować przy mojej. Miło 🙂

 

Print Friendly