Dziewczynkom zachciało się pizzy. My też chętnie przyłączyliśmy się do pomysłu. Cóż … obiad, który jest w lodówce będzie musiał poczekać na jutro. A ponieważ jest w idealnym stanie, nic mu się nie stanie. No i nie będziemy jedli tego samego dzień po dniu. Oto zapowiedziany wcześniej przepis na pizzę.

Zabrałem się do przygotowywania szybkiego obiadu. Kuchnia była moja 😀

Ciasto na pizzę:

  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • drożdże suche – pół 7-gramowej torebki Dr Oetkera
  • olej słonecznikowy – 3 łyżki stołowe
  • letnia woda – 1 szklanka
  • sól – pół małej łyżeczki
  • cukier – pół małej łyżeczki

Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt ścisłe, należy dodać odrobinę mąki lub wody. Całość zagniatamy i odstawiamy na 30 minut, do lekkiego wyrośnięcia.

Tym razem zamiast zwykłej mąki pszennej użyłem pszennej razowej (pełnoziarnistej). Polecam.

Sos pomidorowy

  • cebula – 1 mała sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • olej słonecznikowy – odrobina na patelnię
  • pomidor – 1 średnia sztuka
  • bazylia, oregano – po jednej małej łyżeczce
  • cukier, sól, pieprz  – do smaku
  • koncentrat pomidorowy – 3 łyżki stołowe

Obieramy cebulę, kroimy w kostę. Wrzucamy na rozgrzany olej. Sparzamy pomidora, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli.  Dodajemy koncentrat pomidorowy. Obieramy ząbek czosnku i wciskamy do przygotowywanego sosu. Dodajemy bazylię i oregano. Polecam jednak dodać także garść posiekanej świeżej bazylii. Przyprawiamy do smaku i gotujemy chwilę aby pomidory trochę zmiękły.

Sos czosnkowy

  • śmietana 18% – 2 łyżki stołowe
  • majonez dekoracyjny – 2 łyżki stołowe
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól, pieprz – do smaku

Obieramy czosnek i wciskamy do połączonej śmietany z majonezem. Przyprawiamy do smaku. I już.

Minęło pół godziny. Zabieramy się za rozwałkowanie ciasta. My zaczęliśmy przygotowywać pizzę razem z dziewczynkami. Dużo chętniej zjadają przygotowany przez siebie posiłek. Poza tym mają dużo frajdy w kuchni. Robimy małe pizze dla każdego. I jeszcze zostaje trochę ciasta, które zamrażamy na później. Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim co tylko chcemy. Posypujemy startym serem i układamy na blachę opruszoną mąką. Cienką pizzę pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Grubszą trzeba potrzymać około 12 minut.

Wyciągamy pizzę z piekarnika i smarujemy sosem czosnkowym. Wyżerka – palce lizać. Asia mówi, że inne pizze mogą się schować przy mojej. Miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

3 Thoughts on “Pizza domowa”

  • Oj, ale pysznie wygląda ta pizza, a ja jeszcze 3 kg muszę zrzucić:(
    Ale w końcu mam urlop i chyba wypróbuję przepis, zrzucać zbędne kilogramy będę po urlopie:)

    Pozdrawiam Was
    Ewa

    • Naprawdę jest dobra. Pizzę robimy już tylko według tego przepisu. Wszystkie inne, jakie miałem, poszły do kosza.
      Tu jest tak, że można nie czekać na wyrośnięcie ciasta. Można piec od razu, a i tak wychodzi dobrze.
      Poza tym, pizza wbrew pozorom nie jest tucząca. Wszystko zależy od składników.
      Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.