No cóż… w planach było przygotowanie wpisu, który byłby daleki od kuchni. Nie wyszło. Jak zwykle nie jest tak jak sobie zaplanuję. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. A uwierzcie! Wyszło naprawdę dobre.

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 garści świeżej natki pietruszki
  • 1 garść świeżego oregano
  • 4 listki mięty
  • słoiczek sosu bolońskiego (300ml)
  • szklanka mleka
  • garść startego parmezanu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy. Dodajemy do mięsa. Wyciskamy czosnek i dorzucamy posiekane zioła. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość mieszamy razem z jajkiem. Formujemy malutkie klopsiki; takie o średnicy do 3 cm.

W garnku mieszamy przelany ze słoiczka sos boloński razem z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Oczywiście można samemu przygotować sobie odpowiedni pomidorowy sos. Ja poszedłem na łatwiznę 😉 Zagotowujemy sos i wrzucamy do niego nasze klopsiki. Gotujemy około 10 minut.

Podajemy z penne lub tagliatelle. Obsypując z wierzchu parmezanem i pietruszką.

Smacznego!

160527-140627

Print Friendly