Zrobiło się deszczowo i zimno. Zimno jak cholera. I znów przyszła zimowa ochota na jakieś cięższe dania. No! bardziej rozgrzewające. Polędwiczki wieprzowe. To jest to!

Potrzebujemy:

  • 1 polędwiczkę wieprzową
  • 150 ml śmietany 18%
  • 4 łyżki chrzanu
  • 50 ml białego wytrawnego bądź półwytrawnego wina
  • dwie łyżki mąki
  • olej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do przybrania

Polędwiczkę kroimy na kawałki i rozbijamy na centymetrowe kotlety. Wrzucamy na gorący olej i smażymy do zrumienienia. Obsypujemy solą i pieprzem. W kubku przygotowujemy pozbawioną grudek mieszaninę 200ml wody i dwóch łyżek mąki. Wlewamy na patelnię i mieszamy razem z sosem, który powstał podczas smażenia. Teraz dolewamy śmietanę i po chwili białe wino. Doprawiamy jeśli zajdzie taka potrzeba.

Kotlety przekładamy do mniejszego garnka. Przelewamy sos i dusimy jeszcze ze 20 minut. Jeśli zgęstnieje zbyt mocno należy jeszcze dolać wody.

Danie idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email