Czym są linguini? To nic innego jak włoski makaron pochodzący z Ligurii. A dokładniej z Genui. To takie lekko spłaszczone spaghetti o przekroju soczewkowatym.
Tyle teorii. Czas zabrać się za przygotowanie jedzonka 🙂 Będziemy potrzebować:
- około 750ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 500g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki startego pariggiano reggiano
- 1 łyżeczkę suchej bazylii
- 1 łyżeczkę oregano
- oliwę
- sól, pieprz
Dwie cebule kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. 1 ząbek czosnku także kroimy drobno i dorzucamy na chwilę do smażącej się właśnie cebuli. Po chwili przekładamy zawartość patelni do średniego garnki i dolewamy do niego 750ml passaty. Podgrzewamy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. dorzucamy posiekany ząbek czosnku, jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz 4 łyżki startego parmezanu. Formujemy małe kulki i wrzucamy do gotującego się sosu pomidorowego.
Ponieważ mięso będzie gotowe za 20 minut, powinniśmy właśnie teraz ugotować sobie makaron. Dobrym dodatkiem do dania będą plastry pomidora z mozarellą. Koniecznie udekorowane liśćmi bazylii. Aaaaa… podawanego dania nie zapomnijcie oprószyć parmezanem i także udekorować bazylią. 🙂
Smacznego!!!