Robiąc chwilę przerwy od zajmujących wpisów dotyczących Toskanii, zabieram się za schab ze szpinakiem. Kuchnia odmienna od włoskiej ale także smaczna i pożywna.
To taki dość szybki sposób na danie, które w przygotowaniu nie sprawi raczej trudności. Asia zaczerpnęła pomysł z któregoś programu kulinarnego. Wykonanie – wspólne.
Składniki:
- 1-1,4 kg schabu
- 1 torebka mrożonego szpinaku (liściastego, nie rozdrobnionego) – ok. 400g
- 4 plastry cienkiego 1 boczku
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 250 ml białego wina
- olej
- sól, pieprz
Nastawiamy piekarnik na 190º C. Umyty schab osuszamy i nacinamy wzdłuż na 2/3 wysokości. Rozkładamy, i znów obie strony nacinamy na 2/3 ich wysokości. Skomplikowanie się opisuje ale wykonanie jest proste. Rozbijamy i obsypujemy solą i pieprzem.
Podsmażamy pokrojony na kawałeczki boczek. Zdejmujemy. Pozostawiamy do odsączenia. Na te samą patelnie wrzucamy posiekaną cebulę i rozdrobniony ząbek czosnku. Dorzucamy szpinak. Chwilę podduszamy do całkowitego rozpuszczenia się zielska. Zawartość patelni wyjmujemy do miski, mieszamy z boczkiem i bułką tartą.
Tak przygotowany farsz nakładamy na mięso i zawijamy. Związujemy. Z każdej strony obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Przelewając odrobinę oleju z patelni, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy winem.
Pieczemy około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, roladę należy pozostawić chwilę by łatwiej było ją kroić w plastry.
Smacznego!
Dzięki za przepis.Dziś mam więcej czasu to go wypróbuje.Już nie mogę się doczekać:)
uwielbiam potrawy ze szpinakiem, a w połączeniu z łososiem zwłaszcza! A do tego bardzo często dodaję sosy i dressingi marki Develey. Polecam sos 1000 wysp, tzatziki i salsa mexicana. A moim ulubionym drssing’iem jest jogurtowy – sprawdza się zarówno z mięsem jak i sałatkami. Smacznegi i pozdrawiam 🙂
No to dzisiaj zabieram się za tą propozycje, dzięki za pomysł, a ja od siebie polecam do mięska sos salsa mexicana dla lubiących ostre smaki, a łagodniejszą wersja jest dressing Jogurtowy lub winegret Develey. Bon apettit 😀