Robiąc chwilę przerwy od zajmujących wpisów dotyczących Toskanii, zabieram się za schab ze szpinakiem. Kuchnia odmienna od włoskiej ale także smaczna i pożywna.

To taki dość szybki sposób na danie, które w przygotowaniu nie sprawi raczej trudności. Asia zaczerpnęła pomysł z któregoś programu kulinarnego. Wykonanie – wspólne.

140821-140945

Składniki:

  • 1-1,4 kg schabu
  • 1 torebka mrożonego szpinaku (liściastego, nie rozdrobnionego) – ok. 400g
  • 4 plastry cienkiego 1 boczku
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 250 ml białego wina
  • olej
  • sól, pieprz

Nastawiamy piekarnik na 190º C. Umyty schab osuszamy i nacinamy wzdłuż na 2/3 wysokości. Rozkładamy, i znów obie strony nacinamy na 2/3 ich wysokości. Skomplikowanie się opisuje ale wykonanie jest proste. Rozbijamy i obsypujemy solą i pieprzem.

Podsmażamy pokrojony na kawałeczki boczek. Zdejmujemy. Pozostawiamy do odsączenia. Na te samą patelnie wrzucamy posiekaną cebulę i rozdrobniony ząbek czosnku. Dorzucamy szpinak. Chwilę podduszamy do całkowitego rozpuszczenia się zielska. Zawartość patelni wyjmujemy do miski, mieszamy z boczkiem i bułką tartą.

Tak przygotowany farsz nakładamy na mięso i zawijamy. Związujemy. Z każdej strony obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Przelewając odrobinę oleju z patelni, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy winem.

Pieczemy około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, roladę należy pozostawić chwilę by łatwiej było ją kroić w plastry.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email