Zjedlibyśmy coś dobrego. Coś, czego jeszcze nie przygotowywaliśmy. Padło więc na mięso mielone i cukinię. W rewelacyjnym sosie beszamelowym. Wszystko to z południowo-włoskim Fusilli – czyli makaronem w formie spirali, wywodzącym się z Campanii.

Oto składniki, które będą nam potrzebne do przygotowania dania na 8 osób:

  • 2 duże cukinie pokrojone wzdłuż
  • FARSZ
    • 50 g masła
    • 2 posiekane ząbki czosnku
    • 2 posiekane duże cebule
    • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
    • 200-250 ml przecieru pomidorowego
    • 2 żółtka
    • 4 łyżki bułki tartej
    • 80 g pokruszonych pistacji
    • 8 drobno pokrojonych plasterków szynki szwardzwaldzkiej
    • sól
    • pieprz
  • SOS BESZAMELOWY
    • 9 łyżek masła
    • 9 łyżek mąki
    • 1 l mleka
    • sól
    • pieprz
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 150 g startego sera gouda lub grana padano

151205-144719

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy do miseczki, dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy, żółtka, tartą bułkę, pistacje i pokrojoną szynkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość. Gotowy farsz formujemy w pulpeciki o wielkości sporej wielkości śliwek. No może małych mandarynek 🙂

Każdy pulpecik owijamy plasterkiem cukinii i układamy do naczynia żaroodpornego, pozostawiając odstępy między roladkami.

Przygotowanie sosu beszamelowego zaczynamy od rozpuszczenia masła. Dodajemy mąkę i smażymy przez kilka chwil, cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy mleko i zagotowujemy. Ciągle mieszając, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy powinien mieć dość gęstą konsystencję – trochę jak budyń.

Naszym niesamowitym sosem całkowicie zalewamy poukładane roladki a z wierzchu obsypujemy startym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy w termoobiegu przez 25 minut. … a w międzyczasie gotujemy sobie fusilli.

Do tego dania świetnie pasują pomidory z ogórkami w odrobinie śmietany 🙂

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email