Zjedlibyśmy coś dobrego. Coś, czego jeszcze nie przygotowywaliśmy. Padło więc na mięso mielone i cukinię. W rewelacyjnym sosie beszamelowym. Wszystko to z południowo-włoskim Fusilli – czyli makaronem w formie spirali, wywodzącym się z Campanii.
Oto składniki, które będą nam potrzebne do przygotowania dania na 8 osób:
- 2 duże cukinie pokrojone wzdłuż
- FARSZ
- 50 g masła
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 posiekane duże cebule
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki
- 200-250 ml przecieru pomidorowego
- 2 żółtka
- 4 łyżki bułki tartej
- 80 g pokruszonych pistacji
- 8 drobno pokrojonych plasterków szynki szwardzwaldzkiej
- sól
- pieprz
- SOS BESZAMELOWY
- 9 łyżek masła
- 9 łyżek mąki
- 1 l mleka
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 g startego sera gouda lub grana padano
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy do miseczki, dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy, żółtka, tartą bułkę, pistacje i pokrojoną szynkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość. Gotowy farsz formujemy w pulpeciki o wielkości sporej wielkości śliwek. No może małych mandarynek 🙂
Każdy pulpecik owijamy plasterkiem cukinii i układamy do naczynia żaroodpornego, pozostawiając odstępy między roladkami.
Przygotowanie sosu beszamelowego zaczynamy od rozpuszczenia masła. Dodajemy mąkę i smażymy przez kilka chwil, cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy mleko i zagotowujemy. Ciągle mieszając, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy powinien mieć dość gęstą konsystencję – trochę jak budyń.
Naszym niesamowitym sosem całkowicie zalewamy poukładane roladki a z wierzchu obsypujemy startym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy w termoobiegu przez 25 minut. … a w międzyczasie gotujemy sobie fusilli.
Do tego dania świetnie pasują pomidory z ogórkami w odrobinie śmietany 🙂
Smacznego!