Kolejny raz zabrałem się za pierogi ruskie. Nie wykorzystałem jednak całego farszu przygotowanego według tego przepisu. Pozostało około połowę, a ja już nie miałem ochoty zamrażać go ani kolejny dzień wcinać tego samego. Ujedzeni po uszy moimi ulubionymi pierogami wpadliśmy na pomysł by na obiad po prostu usmażyć kotlety. Takie ruskie a’la mielone 🙂

Przypominam składniki na farsz w ilości zmniejszonej, a jednocześnie na moje szybkie danie:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 cebule
  • 80 g słoniny
  • sól, pieprz
  • 1 jajko +ewentualnie dodatkowo jeszcze jedno
  • bułka tarta
  • ewentualnie śmietana 18% lub 22%

Z przygotowanego farszu uformowałem kotlety. Obtoczyłem w zwariowanych jajkach. Oj, przepraszam – w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyłem kilka minut do zrumienienia z jednej i drugiej strony. Jeśli preferujecie bardziej ścisłą konsystencję, do farszu powinniście dodatkowo wbić 1 jajko i przemieszać wszystko razem.

Kotlety podajemy jako samodzielne danie. By je urozmaicić, mogą być delikatnie polane śmietaną i ewentualnie obsypane świeżo mielonym pieprzem.

Print Friendly