Wypadałoby zacząć od życzeń. Tak też czynię. Wszystkiego co pozytywne, słoneczne i okraszone dużą ilością uśmiechu. Życzę Wam radości, spowolnienia w czasie i akceptacji tego co Was otacza.

A teraz zapraszam Was na szybką sałatkę jajeczną. Obecnie brak w niej doskonałości. Zdjęcie jest takie-sobie a podanie na byle jakim talerzu nie przystoi w świąteczne dni. To jednak nie przeszkadza by podzielić się eksperymentalnym dziełem. Jedno jest pewne: Sałatka jest naprawdę smaczna!

Oto co potrzeba:

  • 5 jajek
  • 200g wędzonego łososia
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 rzodkiewki
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 2 cykorie
  • sól, pieprz
  • koperek lub szczypiorek

Ugotowane i obrane jajka ugniatamy widelcem (po co to się męczyć z krojeniem w kostkę). Plastry łososia siekamy drobno. To samo robimy z cebulą, rzodkiewką i ogórkami konserwowymi. Mieszamy z majonezem, musztardą i chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Opłukujemy cykorię i delikatnie rozkładamy ją na czynniki pierwsze. I już możemy „napełniać” liście cykorii naszą, nowopowstałą pastą jajeczną. A teraz to czego ja nie zrobiłem: na sam koniec dekorujemy łódeczki posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Będzie nowe zdjęcie – dołączę je do tego wpisu 🙂

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email