Wypadałoby zacząć od życzeń. Tak też czynię. Wszystkiego co pozytywne, słoneczne i okraszone dużą ilością uśmiechu. Życzę Wam radości, spowolnienia w czasie i akceptacji tego co Was otacza.
A teraz zapraszam Was na szybką sałatkę jajeczną. Obecnie brak w niej doskonałości. Zdjęcie jest takie-sobie a podanie na byle jakim talerzu nie przystoi w świąteczne dni. To jednak nie przeszkadza by podzielić się eksperymentalnym dziełem. Jedno jest pewne: Sałatka jest naprawdę smaczna!
Oto co potrzeba:
- 5 jajek
- 200g wędzonego łososia
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka chrzanu
- 1 cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 2 rzodkiewki
- 1/4 papryki czerwonej
- 2 cykorie
- sól, pieprz
- koperek lub szczypiorek
Ugotowane i obrane jajka ugniatamy widelcem (po co to się męczyć z krojeniem w kostkę). Plastry łososia siekamy drobno. To samo robimy z cebulą, rzodkiewką i ogórkami konserwowymi. Mieszamy z majonezem, musztardą i chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Opłukujemy cykorię i delikatnie rozkładamy ją na czynniki pierwsze. I już możemy „napełniać” liście cykorii naszą, nowopowstałą pastą jajeczną. A teraz to czego ja nie zrobiłem: na sam koniec dekorujemy łódeczki posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Będzie nowe zdjęcie – dołączę je do tego wpisu 🙂
Smacznego!