Selerowa zupa krem

Seler jest warzywem niedocenianym. Tę niepozorną bulwę wykorzystuje się przeważnie tylko do rosołu i do surówek. I tyle! Dawniej uważano, że seler przynosi szczęście. Teraz wiadomo, że przynosi także dużo zdrowia.

Warzywo to zawiera witaminę A, E oraz naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Pewnie niewiele osób wie, że posiada dwa razy więcej witaminy B niż cytrusy. Do tego dochodzi ogromna ilość pierwiastków mineralnych, niezbędnych w naszej diecie. Wapń, potas, cynk, do tego odrobina magnezu i żelaza. A wśród warzyw korzeniowych ma najwięcej fosforu.

Seler, dzięki flawonoidom, wykazuje silne działanie przeciwzapalne, rozkurczowe i moczopędne. Dodatkowo, zawarte w bulwie furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające mięśnie gładkie. Aptekę można omijać z daleka 🙂

seler

Jakie jest działanie selera?

  • napar z nasion selera koi nerwy i obniża ciśnienie tętnicze
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • doskonały w dietach odchudzających
  • wspomaga układ pokarmowy i przyspiesza trawienie
  • pobudza apetyt wzmagając np. produkcję żółci (zapobiegając jednocześnie jej zastojowi w woreczku – co jest przyczyną powstawania kamieni). Niestety wiem coś o tym 🙂
  • pobudza przemianę materii usuwając np. kwas moczowy, który niewydalony odkłada się i zamienia w kryształki
  • picie wywaru z gotowanej bulwy łagodzi bóle artretyczne
  • doskonały przy kamicy nerkowej – działa moczopędnie
  • wspomaga leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych
  • chroni skórę przed nowotworami
  • wzmacnia włosy, likwiduje obrzęki i nawilża skórę
  • obniża ciśnienie tętnicze
  • dodaje smaku i może zastąpić sól

Ale uwaga! seler może wywoływać duże alergie i uczulenia na promieniowanie słoneczne. Nie warto więc od razu rzucać się na to cudo 🙂

Czas zabrać się zabrać się za zupę. Oto co nam będzie potrzebne:

  • 1 cebula
  • 3 duże ziemniaki
  • 100g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 700-900g selera
  • 1 por
  • 2l bulionu (4 kostki rosołowe)
  • 100g topionego sera (ementaler, śmietankowy, …)
  • boczek
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • ziarna słonecznika i/lub groszek ptysiowy

Ziemniaki i cebulę kroimy w talarki. Podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju. Selera obieramy i kroimy w kostkę. Białą część pora kroimy w talarki.

Przygotowujemy 2 litry bulionu warzywno-drobiowego lub warzywnego. Do tego celu, by było szybciej, wykorzystać możemy 4 kostki rosołowe. Zagotowujemy i dorzucamy pokrojonego wcześniej selera i pora. Podgotowujemy chwilę i dokładamy jeszcze podsmażone ziemniaki i cebulę. Gotujemy 20-30 minut dokładając w tzw. międzyczasie 100g serka topionego. Zupę traktujemy blenderem do momentu uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Cienkie plastry boczku kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Przydadzą się do udekorowania i przełamania smaku naszej zupy. Podając zupę na talerzu lub w kokilkach, możemy dodatkowo dorzucić do niej podprażone ziarna słonecznika lub groszek ptysiowy. Na sam koniec obsypujemy zupę odrobiną słodkiej papryki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.