Świąteczne śledzie muszą obowiązkowo znaleźć się na stole wigilijnym. Po tradycyjnych w oleju i z cebulką oraz dostępnych na moim blogu śledzi pod pierzynką przyszedł czas na zmianę. Przyszedł czas na przygotowanie śledzi po japońsku. Zastanawiam się czy mają tyle wspólnego z Japonią co pierogi ruskie z Rosją… ale to już inna bajka. Wyglądają nieźle i zapowiadają się nieźle 🙂
Będziemy potrzebować:
- 6-7 ogórków konserwowych
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 50g groszku konserwowego
- opcjonalnie łyżka kukurydzy konserwowej
- 2 dymki
- 2 łyżki chrzanu delikatesowego
- papryka
- majonez
- i oczywiście filety śledziowe w ilości 6 sztuk.
Ogórki kroimy w drobną kostkę. Z dymką robimy dokładnie to samo, pozostawiając trochę zielonej części do dekoracji. Ogórki z dymką, groszkiem i łyżką kukurydzy mieszamy z majonezem i chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę wykładamy na półmisek. Zwijamy filety śledziowe a w środek każdego zawijasa układamy połowę jajka. Dekorujemy majonezem, papryką i zieloną częścią dymki.
Smacznego!
…. oczywiście … zapomniałbym z tego wszystkiego…. Wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
Trochę po fakcie piszę, ale fajny przepis spróbuje w kolejne świętaa 😛 Ile się to robi h ?