Świąteczne śledzie muszą obowiązkowo znaleźć się na stole wigilijnym. Po tradycyjnych w oleju i z cebulką oraz dostępnych na moim blogu śledzi pod pierzynką przyszedł  czas na zmianę. Przyszedł czas na przygotowanie śledzi po japońsku. Zastanawiam się czy mają tyle wspólnego z Japonią co pierogi ruskie z Rosją… ale to już inna bajka. Wyglądają nieźle i zapowiadają się nieźle 🙂

Będziemy potrzebować:

  • 6-7 ogórków konserwowych
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 50g groszku konserwowego
  • opcjonalnie łyżka kukurydzy konserwowej
  • 2 dymki
  • 2 łyżki chrzanu delikatesowego
  • papryka
  • majonez
  • i oczywiście filety śledziowe w ilości 6 sztuk.

Ogórki kroimy w drobną kostkę. Z dymką robimy dokładnie to samo, pozostawiając trochę zielonej części do dekoracji. Ogórki z dymką, groszkiem i łyżką kukurydzy mieszamy z majonezem i chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę wykładamy na półmisek. Zwijamy filety śledziowe a w środek każdego zawijasa układamy połowę jajka. Dekorujemy majonezem, papryką i zieloną częścią dymki.

Smacznego!

…. oczywiście … zapomniałbym z tego wszystkiego…. Wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.

141224-170114

Print Friendly, PDF & Email