Co roku na święta staramy się by było coś innego. A przynajmniej inaczej przygotowanego. Wprowadzamy pewną świeżość na stół wigilijny. I tym razem nie mogło zabraknąć pewnych zmian. Asia przygotowała swoje słodkości, a ja zabrałem się za wyjątkowo wyglądające śledzie. W smaku też są niczego sobie 🙂
Składniki:
- 6-8 matiasów
- 300ml śmietany 12%
- 1 czerwona cebula
- 1 średnie, słodkie jabłko
- 100g płatków migdałowych
- ziarenka granatu
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- sól, pieprz
- ocet winny
Cebulę obieramy. Połowę siekamy w drobną kostkę. Połowę kroimy na piórka. Płatki migdałów wrzucamy na patelnię i chwilę prażymy. Do śmietany dodajemy 3 łyżki octu winnego i doprawiamy solą i pieprzem. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Mieszamy starte jabłko, posiekaną w kostkę cebulę, połowę uprażonych płatków migdałowych oraz 1/3 śmietany.
Matiasy dobrze płuczemy i kroimy wzdłuż na pół. Na każdym kawałku rozsmarowujemy naszą mieszaninę i zawijamy tworząc roladki. Na półmisek, na którym będziemy układać nasze zawiniątka, wlewamy pozostałą część śmietany. Układamy śledzie, posypujemy ziarenkami granatu, piórkami cebuli i resztą uprażonych migdałów. Wierz obsypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Mniam, smacznego.