Co roku na święta staramy się by było coś innego. A przynajmniej inaczej przygotowanego. Wprowadzamy pewną świeżość na stół wigilijny. I tym razem nie mogło zabraknąć pewnych zmian. Asia przygotowała swoje słodkości, a ja zabrałem się za wyjątkowo wyglądające śledzie. W smaku też są niczego sobie 🙂

Składniki:

  • 6-8 matiasów
  • 300ml śmietany 12%
  • 1 czerwona cebula
  • 1 średnie, słodkie jabłko
  • 100g płatków migdałowych
  • ziarenka granatu
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • ocet winny

Cebulę obieramy. Połowę siekamy w drobną kostkę. Połowę kroimy na piórka. Płatki migdałów wrzucamy na patelnię i chwilę prażymy. Do śmietany dodajemy 3 łyżki octu winnego i doprawiamy solą i pieprzem. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Mieszamy starte jabłko, posiekaną w kostkę cebulę, połowę uprażonych płatków migdałowych oraz 1/3 śmietany.

Matiasy dobrze płuczemy i kroimy wzdłuż na pół. Na każdym kawałku rozsmarowujemy naszą mieszaninę i zawijamy tworząc roladki. Na półmisek, na którym będziemy układać nasze zawiniątka, wlewamy pozostałą część śmietany. Układamy śledzie, posypujemy ziarenkami granatu, piórkami cebuli i resztą uprażonych migdałów. Wierz obsypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Mniam, smacznego.

 

Print Friendly