Jak co roku musi być coś nowego. Jakaś zmiana. I tym razem do „kolekcji” doszły (właściwie dopłynęły) śledzie w zalewie owocowej. Proste i dość szybkie do przyrządzenia.
Oto czego potrzebujemy:
- 4 filety śledziowe
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 litra mleka
- 1 pomarańcza
- 2 mandarynki
- 1 jabłko
- 1 ogórek kiszony
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- cukier, sól, pieprz
Śledzie przepłukujemy i zalewamy mlekiem. Po godzinie wyciągamy, odsączamy i kroimy na kawałki. Jabłko, pomarańczę i mandarynki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i razem z cebulą drobno siekamy. Łączymy to wszystko z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Śledzie układamy na półmisku i przekładamy na nie nasz sos.
Smacznego!
Oczywiście wszystkim życzę spokojnych, ciepłych i radosnych świąt Bożego Narodzenia.