Jak co roku musi być coś nowego. Jakaś zmiana. I tym razem do „kolekcji” doszły (właściwie dopłynęły) śledzie w zalewie owocowej. Proste i dość szybkie do przyrządzenia.

Oto czego potrzebujemy:

  • 4 filety śledziowe
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 litra mleka
  • 1 pomarańcza
  • 2 mandarynki
  • 1 jabłko
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • cukier, sól, pieprz

Śledzie przepłukujemy i zalewamy mlekiem. Po godzinie wyciągamy, odsączamy i kroimy na kawałki. Jabłko, pomarańczę i mandarynki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i razem z cebulą drobno siekamy. Łączymy to wszystko z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Śledzie układamy na półmisku i przekładamy na nie nasz sos.

Smacznego!

Oczywiście wszystkim życzę spokojnych, ciepłych i radosnych świąt Bożego Narodzenia.

Print Friendly, PDF & Email