Jest kilka sposobów na zimne nóżki. Po pierwsze – warto zaopatrzyć się w ciepłe skarpety. Wychodząc na dwór w chłodny lub mroźny dzień należy założyć odpowiednie do panujących warunków buty. Porszając się natomiast po mieszkaniu można założyć wesołe kapcie takie jak te:

Jest wiele innych bardzo ciekawych sposobów na zimne nóżki. Z tego, z którego udało nam się stworzyć pyszne nóżki na pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia korzystaliśmy pierwszy raz. Zapraszam zatem po obiecany wcześniej przepis.

Oto co jest potrzebne:

  • 2 golonki
  • 4 nogi wieprzowe
  • 1 gicz cielęca
  • 1,5 główki czosnku
  • parę liści laurowych
  • trochę ziela angielskiego
  • pieprz ziarnisty i mielony
  • majeranek
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula)
  • torebka żelatyny dr Oetkera (50g)

Mięso myjemy i ewentualnie opalamy nogi wieprzowe. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą do wysokości mięsa. Dodajemy obraną włoszczyznę liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i ¾ główki czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wywar powinien być słony. Gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, trochę rozgotowane, wyjmujemy z wody i oddzielamy od skóry kości i tłuszczu. Wywar przecedzamy przez gazę ułożnoną na sporym sitku lub durszlaku. Część marchewki i pietrzuszki kroimy w pół-plastry i odkładamy na bok (przydadzą się do dekoracji). Resztę kroimy w kostkę a mięso siekamy nożem na małe kawałki. Wrzucamy znów do wywaru i przyprawiamy majerankiem i resztą roztartego czosnku. Jeśli zajdzie taka potrzeba przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Wszystko gotujemy dokładając prawie całą torebkę żelatyny w proszku. Po ostudzeniu wlewamy do filiżanek, miseczek lub foremek, w których na dnie układamy pokrojoną wcześniej marchewkę i pietruszkę.

Z tego przepisu wyszło nam 12 sporych kokilek (bulionówek)

Jeśli to dla Ciebie za dużo, zrób z mniejszej ilości wg tego przepisu:

  • 1 golonka
  • 2 nogi wieprzowe
  • 1 gicz cielęca
  • 1 główka czosnku
  • parę liści laurowych
  • trochę ziela angielskiego
  • pieprz ziarnisty i mielony
  • majeranek
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula)
  • ½ torebki żelatyny dr Oetkera (50g)

Jak to zimne nóżki – najlepiej smakują z chrzanem, octem lub cytryną.

Smacznego 🙂

 

Print Friendly