Szczodraki

Z okazji Święta Objawienia Pańskiego (pop. Trzech Króli) na dawnej wsi kieleckiej w czasie Szczodrego Czasu – czyli całego okresu Bożego Narodzenia – przygotowywano drożdżowe bułeczki nadziewane kiszoną kapustą z grzybami albo białym serem. Potem bułeczki przybrały kształt rogali, którymi obdarowywano kolędników i dzieci.

Majka wywędrowała do koleżanki, ja zająłem się obiadem a najstarsze dziewczyny zabrały się za przeniesienie kieleckiej tradycji na grunt Mazowsza.

Składniki:

  • 60 dag drożdży
  • 1 kg mąki
  • 25 dag tłuszczu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 szklanka mleka

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodajemy mąkę, kostkę masła, cukier, szklankę śmietany i mleko. Teraz wszystko należy wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Odrywamy kawałki, wałkujemy i formujemy trójkąty, na które układamy nadzienie (biały ser lub kapustę). Zawijamy i formujemy rożki. Wrzucamy do rozgrzanego piekarnika (180-200 st.C.) na 20-30 minut. Kiedy nabiorą pięknego złocistego koloru można wyjmować i zajadać się.

Biały ser
Kapusta
Zawijanie
Można pomazać roztrzepanym żółtkiem
… i te z kapustą posypać majerankiem
Taaa Daaa !
SMACZNEGO !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

code

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.