Z okazji Święta Objawienia Pańskiego (pop. Trzech Króli) na dawnej wsi kieleckiej w czasie Szczodrego Czasu – czyli całego okresu Bożego Narodzenia – przygotowywano drożdżowe bułeczki nadziewane kiszoną kapustą z grzybami albo białym serem. Potem bułeczki przybrały kształt rogali, którymi obdarowywano kolędników i dzieci.
Majka wywędrowała do koleżanki, ja zająłem się obiadem a najstarsze dziewczyny zabrały się za przeniesienie kieleckiej tradycji na grunt Mazowsza.
Składniki:
- 60 dag drożdży
- 1 kg mąki
- 25 dag tłuszczu
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka śmietany
- 1 szklanka mleka
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodajemy mąkę, kostkę masła, cukier, szklankę śmietany i mleko. Teraz wszystko należy wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Odrywamy kawałki, wałkujemy i formujemy trójkąty, na które układamy nadzienie (biały ser lub kapustę). Zawijamy i formujemy rożki. Wrzucamy do rozgrzanego piekarnika (180-200 st.C.) na 20-30 minut. Kiedy nabiorą pięknego złocistego koloru można wyjmować i zajadać się.






