Wielkanoc nadciąga wielkimi krokami. Prezentuję więc galaretę wielkanocną. Na stole wygląda znakomicie. Wiosennie i kolorowo.

 

 

 

Oto co będzie nam potrzebne:

  • Keksówka
  • 9 plasterków wędliny (szynka konserowwa)
  • Słoiczek białych szparagów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka konserowowego groszku zielonego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 brokuła
  • 3 jajka
  • 1 torebka żelatyny

Zaczynamy od podgotowania brokuły. Nie może być rozgotowana. Zresztą tak powinno się podawać zarówno brokułę jak i kalafiora. Jajka gotujemy na twardo.

Każdym plasterkiem wędliny owijamy dwie części przekrojonej na pół szparagi.

Przygotowujemy sobie keksówkę. Środek wykładamy folią spożywczą. Na dno układamy połówki ugotowanych na twardo jajek. Nie zapomnijcie ich obrać :D. Wsypujemy groszek zielony, a na niego pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Na to układamy w trzech rzędach zwinięte plasterki wędliny. Wsypujemy kukurydzę. Na samej górze (potem będzie na dole) układamy różyczki brokuły.

Tak przygotowanego przekładańca delikatnie zalewamy żelatyną, którą przygotowujemy wg instrukcji na torebce. Keksówkę studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia, dzięki folii spożywczej, bez problemu uda nam się wyjąć przekładańca z keksówki. Teraz folię delikatnie zdejmujemy z galarety. też nie powinno być kłopotu.

Istnieje inny sposób na przygotowanie galarety w keksówce. niestety efekt końcowy nie zawsze jest zadowalający. Możemy nie wkładać do keksówki folii spożywczej. Aby wyjąć tak przygotowanego przekładańca należy jedynie delikatnie ogrzać keksówkę (np poprzez polanie jej gorącą wodą). Wtedy galareta powinna dać się wyjąć. W moim W moim przypadku raz się udało, raz galareta popękała i zbyt mocno się rozpuściła. Dlatego stosuję folię spożywczą.

Print Friendly, PDF & Email