Inspirację i pomysł na to wyśmienite i bardzo smaczne danie zaczerpnąłem z bloga Kasi. Obok Domu z kamienia, to właśnie Kuchania w kamiennym domu przybliża nam wyjątkową Toskanię, którą mieliśmy okazję poznać w wakacje zeszłego roku.

To szybkie i wyjątkowo smaczne danie można przygotować nawet w 20 minut. Potrzebujemy jedynie:

  • pęczek zielonych szaragów
  • dwie szalotki
  • kluchy
  • oliwa
  • ser castelmagno (ale w naszym przypadku była to feta)
  • balsamico
  • sól

Makaron gotujemy tak jak powinno się gotować makaron – czyli al dente. My, by na talerzu było wyjątkowo – użyliśmy kolorowych kokardek 🙂 Po urwaniu końcówek, szparagi blanszujemy 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Wyciągamy i odkładamy na bok a wodę zostawiamy do późniejszego wykorzystania. Górną część odcinamy do ostatecznego udekorowania potrawy. Pozostałą część kroimy na mniejsze kawałki i wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na oliwie, podlewając w razie konieczności pozostałą wodą. Gdy już zmiękną, miksujemy, wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.

Wykładamy na talerze, obsypujemy pokruszonym serem i na wierzchu układamy wcześniej obcięte górne części szparagów. Całość delikatnie skrapiamy balsamico.

Kasia! Miałaś rację – obłędne.

Print Friendly