Zapiekane zielone szparagi

Tym razem coś bezmięsnego. A co tam 🙂 Raz na jakiś czas mogę odmówić sobie mięcha… tym bardziej, że lubię szparagi. Najbardziej zielone.

Ponieważ przygotowywałem na obiad wyłącznie szparagi – musiało być ich sporo. Ja i Asia chętnie zjadamy takie mniam. Z córciami już gorzej. Wszystko zależy od kilku czynników. A czynniki są nieprzewidywalne i zmieniają się bardzo dynamicznie.

Oto co będzie nam potrzebne:

  • 2 paczuszki zielonych szparagów (każda po ok. 450g)
  • 1 litr mleka
  • 100g masła
  • ok. 80g mąki
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • garnek
  • naczynie żaroodporne

Zaczynamy od umycia szparagów i odcięcia od dołu około 1/3 wysokości łodygi. Układamy szparagi w naczyniu żaroodpornym w sposób pokazany na zdjęciach.

Zabieramy się za przygotowanie sosu, którym zalejemy naszą zieleninę. Do garnka wlewamy litr mleka, dodajemy 100g masła i mieszając podgrzewamy. Gdy rozpuści się masło możemy wsypywać mąkę. By nie powstały grudki musimy znów zabrać się za mieszanie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną czosnku granulowanego. Ponieważ szparagi nie były wcześniej gotowane, nasz sos powinien być naprawdę dobrze doprawiony.

Teraz przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy 40 minut i odkrywamy nasze szparagi. Po tej czynności musimy je jeszcze podpiec około 20 minut.

Smacznego.

One thought on “Zapiekane zielone szparagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.