Oto coś, co przygotowujemy dość często. Porównując oczywiście inne potrawy, których przygotowanie wymaga więcej czasu. Zapiekanka ziemniaczana jest prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna.
Zacznijmy od zakupów:
- 2 kg ziemniaków
- 0,5 kg żółtego sera
- 400 g śmietany 22%
- naczynie żaroodporne (no chyba że już je mamy)
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Należy jednak uważać by się nie rozgotowały. I tak będą jeszcze zapiekane. Odcedzamy i czekamy trochę aby ostygły.
Śmietanę (2 pojemniczki po 200g) przyprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na grubej tarce.
Ziemniaki kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy je śmietaną i obsypujemy startym serem. Układamy 3-4 warstwy w identycznej kolejności: ziemniaki-śmietana-ser. Przykrywamy naczynie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Proste, smaczne. Niestety mega kaloryczne. A co tam… 🙂
Pychotka:)
My dokładamy jeszcze warstwę smażonej cebulki.
Moja wątroba nie zawsze radzi sobie ze smażoną cebulką 🙁