Oto coś, co przygotowujemy dość często. Porównując oczywiście inne potrawy, których przygotowanie wymaga więcej czasu. Zapiekanka ziemniaczana jest prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna.

Zacznijmy od zakupów:

  • 2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg żółtego sera
  • 400 g śmietany 22%
  • naczynie żaroodporne (no chyba że już je mamy)

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Należy jednak uważać by się nie rozgotowały. I tak będą jeszcze zapiekane. Odcedzamy i czekamy trochę aby ostygły.

Śmietanę (2 pojemniczki po 200g) przyprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na grubej tarce.

Ziemniaki kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy je śmietaną i obsypujemy startym serem. Układamy 3-4 warstwy w identycznej kolejności: ziemniaki-śmietana-ser. Przykrywamy naczynie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.

Proste, smaczne. Niestety mega kaloryczne. A co tam… 🙂

Print Friendly