Oto kolejny pomysł na szybki obiad. Może być też szybki pomysł na kolejny obiad… jak kto woli. Tym razem proponuję zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem wołowym.

Przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu. Pozostanie on nam na zabawę z dzieckiem. No chyba, że dziecko jest jeszcze w szkole albo przedszkolu 🙂

Oto co będzie nam potrzebne:

  • 1kg ziemniaków
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 4 plasterki cienkiego boczku wędzonego
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • dobry ketchup
  • żółty ser


Zabieramy się za obranie ziemniaków i ugotowanie ich. Należy pamiętać, by ich nie rozgotować bo po odcedzeniu i lekkim wystudzeniu będzie trzeba je pokroić w plastry.

W czasie gdy ziemniaki się gotują możemy zabrać się za obsmażenie mięsa na niewielkiej ilości oleju. Wrzucamy jedną, lub dwie łyżki koncentratu pomidorowego. „Dociskamy” trochę ketchupu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy na patelni.

Czas na odcedzenie ziemniaków i odstawienie na chwilę by ostygły. Można je pokroić w plastry i ułożyć pierwszą warstwę w naczyniu żaroodpornym. Nakładamy teraz warstwę mięsa i obsypujemy startym żółtym serem. W ten sposób układamy warstwy do momentu aż skończą się nam ziemniaki lub osiągniemy wysokość naczynia żaroodpornego. Na ostatnią warstwę układamy plastry boczku. Nie posypujemy już serem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Naszą zapiekankę pieczemy około godziny w temperaturze 220-240°C.

Jako dodatek na talerzu pasuje do niej zestaw sałat z sosem winegret.

Smacznego!

Print Friendly