Oto szybkie, syte i zdrowe jedzenie… Kabaczek z mozarellą zapiekany w sosie pomidorowym. Danie tak jakoś klimatycznie związane z zakończonymi właśnie wakacjami w Toskanii.
Oto co będzie nam potrzebne:
- 1 średni kabaczek
- 1 torebka podłużnej mozarelli
- fix pomidorowy (np. sos Napoli)
- bazylia
- pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz
- oliwa
- parmezan
Zaczynamy od umycia kabaczka i pokrojenia go w półcentymetrowe plastry. Plastry lekko oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy i układamy plastry do naczynia żaroodpornego. Obsypujemy pieprzem i odrobiną posiekanej bazylii. Układamy plaster mozarelli i nakładamy odrobinę przygotowanego wcześniej sosu Napoli. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i wrzucamy „jak leci”. Robiąc „kanapkę” przykrywamy kolejnym plastrem kabaczka. Smarujemy oliwą i na wierzch nakładamy jeszcze trochę sosu Napoli. Na tak przygotowane do zapieczenia danie ścieramy parmezan.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240ºC .Pieczemy około 15 minut.
Smacznego.