Oto szybkie, syte i zdrowe jedzenie… Kabaczek z mozarellą zapiekany w sosie pomidorowym. Danie tak jakoś klimatycznie związane z zakończonymi właśnie wakacjami w Toskanii.

Oto co będzie nam potrzebne:

  • 1 średni kabaczek
  • 1 torebka podłużnej mozarelli
  • fix pomidorowy (np. sos Napoli)
  • bazylia
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • parmezan

Zaczynamy od umycia kabaczka i pokrojenia go w półcentymetrowe plastry. Plastry lekko oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy i układamy plastry do naczynia żaroodpornego. Obsypujemy pieprzem i odrobiną posiekanej bazylii. Układamy plaster mozarelli i nakładamy odrobinę przygotowanego wcześniej sosu Napoli. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i wrzucamy „jak leci”. Robiąc „kanapkę” przykrywamy kolejnym plastrem kabaczka. Smarujemy oliwą i na wierzch nakładamy jeszcze trochę sosu Napoli. Na tak przygotowane do zapieczenia danie ścieramy parmezan.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240ºC .Pieczemy około 15 minut.

Smacznego.

Print Friendly