Zapiekany kabaczek

Oto szybkie, syte i zdrowe jedzenie… Kabaczek z mozarellą zapiekany w sosie pomidorowym. Danie tak jakoś klimatycznie związane z zakończonymi właśnie wakacjami w Toskanii.

Oto co będzie nam potrzebne:

  • 1 średni kabaczek
  • 1 torebka podłużnej mozarelli
  • fix pomidorowy (np. sos Napoli)
  • bazylia
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • parmezan

Zaczynamy od umycia kabaczka i pokrojenia go w półcentymetrowe plastry. Plastry lekko oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy i układamy plastry do naczynia żaroodpornego. Obsypujemy pieprzem i odrobiną posiekanej bazylii. Układamy plaster mozarelli i nakładamy odrobinę przygotowanego wcześniej sosu Napoli. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i wrzucamy „jak leci”. Robiąc „kanapkę” przykrywamy kolejnym plastrem kabaczka. Smarujemy oliwą i na wierzch nakładamy jeszcze trochę sosu Napoli. Na tak przygotowane do zapieczenia danie ścieramy parmezan.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240ºC .Pieczemy około 15 minut.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.