Od jakiegoś czasu krzątanie się w kuchni nie sprawiało tyle przyjemności co kiedyś. Może z braku czasu, zabiegania. Albo po prostu z lenistwa. Łatwiej przecież w codziennym zabieganiu zrobić na szybko pizzę albo jakiś makaron. Albo wręcz zamówić coś.

Jednak ile można?! Nadchodzi weekend. Właściwie już nadszedł. To okazja by przygotować i „wciągnąć” coś dobrego.

Kupiłem zatem bardzo dobrej jakości 8 kotletów schabowych. Rozklepałem je cieniutko. Obsypałem solą i pieprzem. Ułożyłem pasek słoniny, połowę ogórka konserwowego i sporo białej cebuli. Pięknie zawinąłem i znów obsypałem solą i pieprzem.

Obsmażyłem na oleju i pięknie rumiane przerzuciłem do garnka z dwoma włoskimi listkami laurowymi i dusiłem jeszcze przez 30-40 minut. Ten czas można było wypełnić odrobiną grzanego wina. Podobno dobre jest na wszystko 😉

A teraz lista tego co potrzebujemy:

  • 8 kotletów schabowych
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • odrobina słoniny
  • sól i pieprz
  • olej
  • liście laurowe

Roladki idealnie skomponowały się z kluskami śląskimi i sosem pieczeniowym. A do tego fajna sałatka z białej kapusty i…. (to następnym razem) 😉

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.