Mięsożercy lubią mięso. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by to mięso było z elementami warzywnymi. Tak też stało się tym razem. Zapraszam po karkówkę z pieczarkowo-cebulowym wnętrzem.



Krótko i zwięźle, bo głodny nie ma ochoty czytać niepotrzebnych tekstów, tylko zabrać się za posiłek 😀

Składniki:

  • 4 kotlety karkowe
  • 4 duże pieczarki
  • 1 duża cebula
  • listek bobkowy
  • ziele angielskie
  • olej, masło
  • sól, pieprz
  • ciemny sos pieczeniowy

Pieczarki należy obrać i pokroić w plasterki. Cebulę można pokroić drobniej, ale nie robiąc sieczki 🙂 Pieczarki smażymy na maśle, cebulę należy zeszklić na oleju. Można też najpierw zeszklić cebulę na niedużej ilości oleju, a następnie dodać 1/4 kostki masła i dorzucić do tego pieczarki. Zawsze to szybciej na jednej patelni.


Na oprószone solą i pieprzem kotlety układamy nasz farsz. Kotlety zawijamy i z każdej strony obsmażamy na oleju. Przerzucamy do garnka, podlewamy wodą i wrzucamy 3-4 ziela angielskie oraz 2 listki bobkowe.

Dusimy około 30 minut. Na koniec zalewamy przygotowanym sosem pieczeniowym i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.

Propozycja podania:

  • zielone lub białe szparagi
  • ziemniaki gotowane lub pieczone
  • mix sałat z sosem winegret

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email