Mięsożercy lubią mięso. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by to mięso było z elementami warzywnymi. Tak też stało się tym razem. Zapraszam po karkówkę z pieczarkowo-cebulowym wnętrzem.
Krótko i zwięźle, bo głodny nie ma ochoty czytać niepotrzebnych tekstów, tylko zabrać się za posiłek 😀
Składniki:
- 4 kotlety karkowe
- 4 duże pieczarki
- 1 duża cebula
- listek bobkowy
- ziele angielskie
- olej, masło
- sól, pieprz
- ciemny sos pieczeniowy
Pieczarki należy obrać i pokroić w plasterki. Cebulę można pokroić drobniej, ale nie robiąc sieczki 🙂 Pieczarki smażymy na maśle, cebulę należy zeszklić na oleju. Można też najpierw zeszklić cebulę na niedużej ilości oleju, a następnie dodać 1/4 kostki masła i dorzucić do tego pieczarki. Zawsze to szybciej na jednej patelni.
Na oprószone solą i pieprzem kotlety układamy nasz farsz. Kotlety zawijamy i z każdej strony obsmażamy na oleju. Przerzucamy do garnka, podlewamy wodą i wrzucamy 3-4 ziela angielskie oraz 2 listki bobkowe.
Dusimy około 30 minut. Na koniec zalewamy przygotowanym sosem pieczeniowym i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
Propozycja podania:
- zielone lub białe szparagi
- ziemniaki gotowane lub pieczone
- mix sałat z sosem winegret
Smacznego!
Pysznie zrolowana karkówka!