Wczoraj po 22:00 zachciało mi się zupy serowo-chrzanowej. Mówię sobie – będzie eksperyment. I dziś zabrałem się za przyrządzanie wymarzonego dania. Jak się okazało – pół roku wcześniej taką zupę przygotowywałem. Tyle, że bez serków topionych. Dzielę się zatem z Wami tym wcześniejszym wyśmienitym przepisem.
SKŁADNIKI
- 3 łyżki chrzanu
- 160 g prosciutto
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 6 ziemniaków
- 1 1/2 l bulionu drobiowego
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki szczypiorku
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno pokrojone prosciutto oraz posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy do zrumienienia. Następnie dodajemy do gotującego się bulionu.
Na tę samą patelnię wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Smażymy przez chwilę, aż czosnek się zezłoci. Przekładamy do garnka z bulionem. Dodajemy majeranek, i gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 minut, aż ziemniaki całkowicie zmiękną.
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy chrzan oraz śmietanę, mieszamy, ponownie zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Proponuję potraktować zupę blenderem i uzyskać gładką konsystencję.
W tzw. międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół. Na każdy talerz nakładamy po 2 połówki jajka i nalewamy zupę. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
…a następnym razem będzie wariacja chrzanowo-serową, na którą miałem ochotę.
Pyszna zupa, cała rodzina jest zachwycona 😀