Wczoraj po 22:00 zachciało mi się zupy serowo-chrzanowej. Mówię sobie – będzie eksperyment. I dziś zabrałem się za przyrządzanie wymarzonego dania. Jak się okazało – pół roku wcześniej taką zupę przygotowywałem. Tyle, że bez serków topionych. Dzielę się zatem z Wami tym wcześniejszym wyśmienitym przepisem.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki chrzanu
  • 160 g prosciutto
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 6 ziemniaków
  • 1 1/2 l bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki szczypiorku

Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno pokrojone prosciutto oraz posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy do zrumienienia. Następnie dodajemy do gotującego się bulionu.
Na tę samą patelnię wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Smażymy przez chwilę, aż czosnek się zezłoci. Przekładamy do garnka z bulionem. Dodajemy majeranek, i gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 minut, aż ziemniaki całkowicie zmiękną.
Pod koniec gotowania dodajemy do zupy chrzan oraz śmietanę, mieszamy, ponownie zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Proponuję potraktować zupę blenderem i uzyskać gładką konsystencję.
W tzw. międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół. Na każdy talerz nakładamy po 2 połówki jajka i nalewamy zupę. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGO!

150905-125748

 

…a następnym razem będzie wariacja chrzanowo-serową, na którą miałem ochotę.

Print Friendly, PDF & Email