Kontynuując cykl zup – kremów, przedstawiam pomysł mojej żony na danie dnia! Lekko słodka – zupa krem z marchewki, oprószona płatkami migdałów.



Oto propozycja dla tych, którzy lubią słodkie lub lekko słodkie zupy.

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1 łyżka curry
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego
  • 200ml śmietany 18%
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • sok z 1 cytryny
  • migdały w płatkach
  • 50ml oleju słonecznikowego


Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i rozdzielamy na piórka. To wszystko wrzucamy do garnka na gorący olej i dodajemy przyprawy. Podsmażamy chwilę i dolewamy 1,5 litra wody. Gotujemy około 40 minut, do momentu rozgotowania się warzyw.

Dolewamy sok z pomarańczy i cytryny. Wrzucamy kostki rosołowe. Mieszamy i dokładnie miksujemy na jednolitą masę.

Doprawiamy do smaku miodem i ewentualnie odrobiną soli. Wlewamy do kokilek przyozdabiając odrobiną śmietany i garścią płatków migdałowych.

Smacznego!

Print Friendly