To jest właściwie pewna modyfikacja i może uproszczenie wczorajszego przepisu i połączenie z jednym z wcześniejszych. Tak czy siak – wariacja na temat zup wyszła genialnie, naprawdę smacznie. Oto pokaźna porcja – jak dla małego przedszkola. Jeśli chcecie uzyskać mniej, składniki zmniejszajcie proporcjonalnie. A zatem do dzieła 🙂

SKŁADNIKI

  • 3l bulionu drobiowo-wołowego lub drobiowego
  • 10 serków topoionych (gouda, emmentaler) po 100g każdy
  • 80g tartego chrzanu
  • 2 cebule
  • 8 ziemniaków
  • kilka plastrów boczku lub prosciutto
  • sól, pieprz
  • crostini

Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy do zrumienienia. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i także delikatnie podsmażamy. Cebulę i ziemniaki wrzucamy do bulionu. Gotujemy. Dorzucamy serki topione i mieszając pomagamy im rozpuścić się. Dokładamy jeszcze chrzan i blenderem miksujemy zawartość garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. I właściwie to koniec. Podając zupę dorzucamy do niej podsmażony na patelni boczek lub prosciutto. Wsypujemy grzanki i zajadamy się 🙂

SMACZNEGO!

160112-115534

 

Print Friendly