To jest właściwie pewna modyfikacja i może uproszczenie wczorajszego przepisu i połączenie z jednym z wcześniejszych. Tak czy siak – wariacja na temat zup wyszła genialnie, naprawdę smacznie. Oto pokaźna porcja – jak dla małego przedszkola. Jeśli chcecie uzyskać mniej, składniki zmniejszajcie proporcjonalnie. A zatem do dzieła 🙂
SKŁADNIKI
- 3l bulionu drobiowo-wołowego lub drobiowego
- 10 serków topoionych (gouda, emmentaler) po 100g każdy
- 80g tartego chrzanu
- 2 cebule
- 8 ziemniaków
- kilka plastrów boczku lub prosciutto
- sól, pieprz
- crostini
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy do zrumienienia. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i także delikatnie podsmażamy. Cebulę i ziemniaki wrzucamy do bulionu. Gotujemy. Dorzucamy serki topione i mieszając pomagamy im rozpuścić się. Dokładamy jeszcze chrzan i blenderem miksujemy zawartość garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. I właściwie to koniec. Podając zupę dorzucamy do niej podsmażony na patelni boczek lub prosciutto. Wsypujemy grzanki i zajadamy się 🙂
SMACZNEGO!