Oto zupa – krem. W 100% wykonana przez Asię. Ten smak na tyle mnie urzekł, że natychmiast postanowiłem podzielić się przepisem na blogu.
Nie miałem pojęcia, że z sałaty można wyczarować coś tak mega-pysznego. Przy okazji wykonanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 pęczek posiekanego koperku
- 1 główka sałaty lodowej
- 125ml śmietany 18%
- 5 łyżek jasnej zasmażki błyskawicznej
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- groszek ptysiowy lub grzanki
Zabieramy się za przygotowanie bulionu lub podgrzanie rosołu. Dodajemy szczypiorek i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy zasmażkę i wrzucamy drobno posiekaną sałatę oraz przeciśnięty czosnek. Gotujemy kolejne 5 minut. W zależności od naszych upodobań i smaku bulionu, możemy doprawić solą i pieprzem. Zupę traktujemy blenderem i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy.
Wlewamy zupę do kokilek, dodajemy groszek ptysiowy i dekorujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego.
Rzadko robię takie zupy, a powinnam często.
tak, tak… 🙂 Ta zupa naprawdę fajnie smakuje. Już kupiliśmy kolejną, wielką główkę sałaty lodowej. 🙂
fajna propozycja:) lekka, pyszna i zdrowa:)