Oto zupa – krem. W 100% wykonana przez Asię. Ten smak na tyle mnie urzekł, że natychmiast postanowiłem podzielić się przepisem na blogu.

Nie miałem pojęcia, że z sałaty można wyczarować coś tak mega-pysznego. Przy okazji wykonanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 125ml śmietany 18%
  • 5 łyżek jasnej zasmażki błyskawicznej
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • groszek ptysiowy lub grzanki


Zabieramy się za przygotowanie bulionu lub podgrzanie rosołu. Dodajemy szczypiorek i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy zasmażkę i wrzucamy drobno posiekaną sałatę oraz przeciśnięty czosnek. Gotujemy kolejne 5 minut. W zależności od naszych upodobań i smaku bulionu, możemy doprawić solą i pieprzem. Zupę traktujemy blenderem i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy.

Wlewamy zupę do kokilek, dodajemy groszek ptysiowy i dekorujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego.

Print Friendly