Okrągłe urodziny obchodzi się nieczęsto. Ale właściwie każda impreza jest dobra do sporządzenia czegoś wyjątkowego. Czegoś specjalnego. Czterdzieści lat wymaga specjalnej oprawy.
W tym wpisie prezentuję wyjątkowe wegetariańskie roladki z cukinii i serka śmietankowego. To danie może być potraktowane jako samodzielna przystawka lub przekąska do trunków, pośród niezdrowych chipsów i mega słonych paluszków. Choć uwielbiam grillowaną cukinię, do dania podchodziłem z pewnym dystansem. Czterdziestoletnim dystansem 🙂
Niepotrzebnie. Potrawa smakowała wyśmienicie, i stanowiła doskonałe uzupełnienie stosu chemii, który mieliśmy spożyć. Oprócz swojego smaku, zachwyciła wyglądem, a przede wszystkim swoją prostotą przygotowania.
Oto czego potrzebujemy:
- 4 dość równe cukinie
- 2 śmietankowe serki almette
- sól, pieprz
- olej
- wykałaczki
Oczywiście potrzebne będą także narzędzia kuchenne, którymi zmuszeni będziemy posłużyć się. Będzie nam po prostu łatwiej przyrządzić jedzenie. Przyda się zatem patelnia grillowa, skrawak do sera, pędzelek oraz nóż. I już!
Cukinię myjemy i skrawakiem próbujemy uzyskać długie plastry. Uda się. Mieszamy olej z odrobiną soli i pieprzu. Teraz pędzelkiem smarujemy każdy plaster cukinii z obu stron. Wrzucamy na patelnię grillową i chwilę obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy warzywo i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zabieramy się do posmarowania cukinii serkiem almette. Pozostaje nam to tylko zrolować, brutalnie wbić wykałaczkę i pięknie ułożyć na talerzu.
Smacznego.
Czterdzieści lat to piękny wiek, niech więc zdrowie sprzyja a szczęście każdego dnia zagląda do Ciebie:) Wszystkiego dobrego! A przekąska pyszna:)
Dzięki 🙂
Bardzo ciekawa wersja koreczków. Uwielbiam cukinię, więc to coś zdecydowanie dla mnie. I przygotować można „na zapas”, co daje czas przez rozpoczęciem imprezki na „wysztafirowanie się” 😛
Robiłam podobne z bakłazana były pyszne, myśle ze te równiez by mi smakowały